Annons
Ledare

Öka solidariteten i Europa

Fler europeiska länder borde ta sitt ansvar. Att ta emot fler kvotflyktingar är en möjlighet.
Ledare • Publicerad 6 december 2013
Cecilia Malmström efterlyser mer solidaritet.Foto: Foto: Geert Vanden Wijngaert

Antalet flyktingar i världen är det högsta sedan 1994 enligt FN. Krig, politisk förföljelse och fattigdom är orsaker till varför människor tvingas lämna sina hem. De flyr i hopp om ett bättre liv. Som de flyktingar från Afrika som var på väg mot den italienska ön Lampedusa i Medelhavet i början av oktober. Men många kom inte fram till målet; mer än 350 människor miste livet när deras båt sjönk.

Katastrofen väckte starka reaktioner, inte minst från regeringschefer i Europa som lovade åtgärder för att den inte skulle upprepas.

Annons

I veckan presenterade Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström resultatet av två månaders förhandlingar med medlemsländerna för hur situationen för flyktingar kan förbättras. EU ska bland annat satsa 14 miljoner euro på fler patrullbåtar för att tidigare upptäcka flyktingar i nöd. Men det är långt från de stora satsningar som utlovades till en början. Cecilia Malmström vädjade också till ökad solidaritet genom att fler länder tar emot så kallade kvotflyktingar.

Fortfarande är riskerna mycket stora när flyktingar försöker ta sig till Europa via Medelhavet. Och situationen ser ut inte att bli bättre med tanke på kriget i Syrien.

Det saknas i dag en enhetlig europeisk migrationspolitik värd namnet. Enligt Dublinförordningen ska flyktingar söka asyl i det första EU-land de kommer till. För EU:s del är det ofta Medelhavsländer som Grekland, Italien och Malta som tar emot många på flykt, fast där väljer flertalet att inte söka asyl. Att det saknas lagliga vägar vidare genom Europa är ett stort problem som utnyttjas av människosmugglare.

En möjlighet är att öka antalet kvotflyktingar. Det är system inom FN som hanteras av UNHCR och bygger på att de länder som ingår i programmet på plats i flyktingläger hämtar de som är i allra störst behov av skydd. I år tar Sverige emot 1 900 kvotflyktingar.

På torsdagen träffade migrationsminister Tobias Billström sina europeiska kollegor på ett möte med ministerrådet i Bryssel. Han framförde att fler länder borde ta emot kvotflyktingar. Skulle alla EU:s medlemsländer ta emot motsvarande lika många kvotflyktingar som Sverige skulle 100 000 flyktingar få skydd.

Sedan tidigare är det klart att Sverige fått i uppdrag av FN att hitta 30 000 platser runtom om i världen för syriska kvotflyktingar.

I den svenska migrationsdebatten framförs ofta kritik mot att Sverige inte har en human migrationspolitik. Sanningen är Sverige har mycket generös politik när det gäller flyktingar.

Istället borde fler europeiska länder ta sitt ansvar. Särskilt i en tid då främlingsfientliga partier vinner allt större mark i Europa. De partierna ska inte bemötas med anpassning till deras retorik utan med ökad solidaritet till de som flytt sina hem och knackar på dörr till Europa. Därför borde fler europeiska ledare lyssna på Malmström och Billström.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons