Annons
Ledare

Öka kraven på kommunala bolag

Det är bra att höja de etiska kraven på statliga bolag. Men kommunala koncerner ska inte glömmas bort.
Ledare • Publicerad 22 maj 2012
Peter Norman bör höja tonen mot kommunerna också. Arkiv: PONTUS LUNDAHL 2012
Peter Norman bör höja tonen mot kommunerna också. Arkiv: PONTUS LUNDAHL 2012Foto: 

Bättre sent än aldrig. Telia Soneras sätt att hjälpa den vitryska regimen med övervakning är det som får finansmarknadsminister Peter Norman (M) att kräva moralisk skärpning av bolag där staten äger en stor andel. Vid dagens styrelseseminarium för statens bolag kommer ledningarna att få ett klart budskap: ”Styrelserna ska få i uppdrag att fastställa relevanta hållbarhetsmål samt strategier för att uppnå dessa mål” skriver Peter Norman (DN Debatt 21/5).

För ett år sedan handlade saken om att staten ska föregå med gott exempel när det gäller bonusar och extrema avgångsvederlag och pensionsförmåner för höga chefer. Vattenfall tillhörde de värsta syndarna. Lars G Josefsson hade en så fördelaktig pension att Peter Norman fick lyfta bort Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg från posten. Senare framkom att tre tyska chefer inom Vattenfall delat på 90 miljoner kronor i avgångsvederlag efter att ha fått sparken.

Annons

Peter Norman, vars honnörsord är måttfullhet, fick då anledning att ryta till. Och i september förra året kunde Vattenfall i en egen utredning konstatera att de tyska avtalen stred mot reglerna för statliga bolag och att de skulle omförhandlas.

Att det är mediala avslöjanden som får staten att agera och kräva bättring av de egna bolagen är i sig ett underbetyg till ägaren. I de fall där det överhuvud taget är motiverat med statligt ägande ska bolagen alltid vara ett föredöme när det gäller öppenhet i redovisning av verksamheten, rimliga ekonomiska villkor, miljöhänsyn, ställningstagande för demokrati och avståndstagande från korruption.

För övrigt bör regeringen titta även utanför den statliga sektorn. Kraven på alla typer av offentliga bolag måste höjas. Kommunala koncerner driver omfattande verksamheter inom en mängd områden – ofta i energi-, fastighets- och hamnbranscherna. Här finns risker för ekonomiska gråzoner och korruption.

Fallen i Göteborg har fått mest uppmärksamhet, men öppenhet är sällan det som präglar kommunala bolag i gemen.

Medborgarna, som är tvingade till ägande i dessa verksamheter, ska ha rätt till bästa möjliga insyn. Kraven ska vara höga på kommunala koncerner och bolag att redovisa sin skatteplanering, ekonomiska förmåner för styrelse och ledning, ekonomiskt risktagande i investeringar och lån, miljöpåverkan och övriga etiska frågor. Likaså bör en utomstående granskning av konkurrenshämmande konsekvenser av de kommunala verksamheterna göras med jämna mellanrum. Informationen ska vara tydlig, aktivt delges medborgarna och vara lätt att förstå.

Utgångspunkten ska vara att politiker inte ska leka företag. Men när de gör det ska regelverket vara strikt och öppenheten stor.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons