unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Ledare

Oförsvarligt låga soldatlöner

19 000 kronor i månaden. Så låg är ingångslönen för Sveriges soldater. Samtidigt innebär yrket inte sällan slitsamma och fysiskt påfrestande uppgifter.
Mager gröntjänst.
Mager gröntjänst.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Till det kommer det potentiella risktagande som exempelvis insatser utomlands kan innebära. Att välja soldatyrket är att göra en viktig insats för skyddet av den frihet som de flesta av oss tar för given. Den insatsen måste uppvärderas.

Det finns i dag en bred politisk enighet om att under de närmaste åren stärka Sveriges försvar. Till 2025 ska försvarets budget öka med 20 miljarder (TT 30/8-19) och under året kommer politikerna att djupdyka i de ekonomiska förutsättningarna inför ett nytt inriktningsbeslut för försvaret i höst. Det är, med tanke på det allt mer osäkra omvärldsläget, bra och nödvändigt att försvaret stärks. Men, som överbefälhavare Micael Bydén konstaterar, innebär den nya inriktningen också en stor rekryteringsutmaning: ”Vi måste bli ännu bättre på att attrahera och rekrytera” säger han i en TT-intervju (19/1) och poängterar att Försvarsmakten behöver bli bättre på att nå unga kvinnor. Rent konkret kan det handla om exempelvis kampanjer samt informationsarbete på skolor. Bydén har rätt. Fortsatt upplysningsverksamhet är en viktig pusselbit om fler, inte minst unga kvinnor, ska få upp ögonen för försvaret som tänkbar yrkesbana.

Samtidigt går det inte att bortse från att lönenivån fyller en central roll för att – i närtid och långsiktigt – kunna attrahera personer till soldatyrket. När ingångslönen på 19 000 kommer på tal tonar Bydén dock ned problemet med att “vi vet att lönen inte är allt”. Den hållningen är i och för sig på ett sätt förståelig: Försvarets ekonomiska ramar sätts av politiken. Som Muf-ordföranden Benjamin Dousa tar upp i en aktuell debattartikel är det därför önskvärt att politikerna nu skjuter till medel för ändamålet: ”En människa som är beredd att arbeta med att försvara Sverige och våra demokratiska värden borde också få den uppskattning som den förtjänar. I relation till andra yrken med högre lön och kortare utbildningstid blir soldaters villkor något av en fars” (Upsala Nya Tidning 17/1).

Arbetet med att uppvärdera våra soldater som yrkesgrupp måste påbörjas och lönenivån ska inte underskattas som verktyg. Ett sådant initiativ borde för övrigt inte hindras av att försvaret i stort håller på att byggas ut. Tvärtom borde det stora rekryteringsbehov som ligger framför oss göra frågan om attraktiva arbetsvillkor särskilt aktuell.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Man misstänks för rattfylleri efter olycka och tre personer greps för stöld vid byggarbetsplats.

Genrebild.

Sport

Handboll: HBK föll i premiären

Tuff start på säsongen för HBK-herrar.

Ystads tingsrätt.

Trelleborg

Misshandel: Slog sin före detta i en och en halv timme

Man döms till fängelse för att ha misshandlat sin före detta sambo

Arkivbild.

Trelleborg

Gripna: Stal datorer på skola - fastnade i bilkö

Tjuvar kunde gripas efter misstänkt manöver på motorvägen.

Stort knarkbeslag i centrala Trelleborg

Trelleborg

Stort knarkbeslag i centrala Trelleborg

Trelleborgare i 60-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott.

Arkivbild.

Trelleborg

Trelleborg: Ljög om separation – krävs på 400 000

Försäkringskassan misstänker att kvinnan lämnat falska uppgifter.