Annons
Ledare

Obegripligt att S inte väljer en ansvarsfull migrationsväg

Om Socialdemokraterna viker sig för Miljöpartiets krav i migrationspolitiken går partiet emot sina egna väljare. Det kan stå S dyrt.
Ledare • Publicerad 6 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: ALI LORESTANI/TT

Förhandlingarna om migrationen bröt samman på måndagen. "De valde att blidka Miljöpartiet istället för att få till stånd en stram politik. Det fanns ingen vilja att faktiskt minska invandringen", kommenterade Maria Malmer Stenergard (M).

Det är svårt att begripa varför Socialdemokraterna väljer denna linje. Visserligen hotar MP nu med att lämna regeringen, men Stefan Löfven (S) borde strunta i det. Han upprepar ju att han vill se en hållbar, långsiktigt migrationspolitik, och att följa MP är att gå i motsatt riktning. Miljöpartiet vill ha en generös migrationspolitik och verkar fokusera mer på asylsökandes rättigheter än på svenska arbetares. När partiet pratar om integration är lösningen familjeåterförening, det vill säga att än fler ska komma hit. Det är oseriöst.

Annons

S väljare står faktiskt långt från MP. 2018 visade en Sifoundersökning att 80 procent av S-väljarna stödde en mer restriktiv migrationspolitik. 40 procent ville ta emot färre och bara 7 procent ville ha större mottagande.

En mer restriktiv linje borde faktiskt passa Socialdemokraterna bättre och ligga i linje med partiets klassiska "gör din plikt, kräv din rätt"-syn. Till och med Olof Palme var för att reglera invandringen.

I en intervju 1977 fick han frågan hur man ska motarbeta främlingsfientlighet och svarade: ”För det första måste vi ha en reglerad invandring, det har jag alltid varit anhängare av”. Om detta skrev Jenny Sonesson på G-P:s ledarsida för ett par år sedan.

Om S trots detta väljer MP-samarbetet före en uppgörelse med M riskerar partiet att tappa än fler väljare till SD. I en Novusundersökning från 2019 sa åtta av tio LO-väljare att Sverige tagit emot för många icke-europeiska invandrare. I januari sa 36 procent av LO-medlemmarna att de skulle rösta på SD om det var val idag mot 29 procent för S.

Dessutom kommer S att ha fortsatt svårt med trovärdigheten. Löfvens tal i september 2015 när han sa: "Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt" är redan en belastning och S måste visa att man nu förstår hur migrationen och den bristande integrationen har sårat Sverige.

När Novus mäter vilka partier som väljarna anser är bäst i vissa sakfrågor har SD länge legat i topp vad gäller invandring/integration, och så länge övriga partier inte har vett nog att förstå frågans allvar och finna lösningar kommer SD att fortsätta ligga i topp.

S borde lyssna till svenska folket som verkar leva mer i verkligheten än i visionerna. I en purfärsk undersökning svarade 63 procent att de vill att Sverige ska ta emot färre asylsökande. I en annan ville 65 procent se ett tak för flyktingmottagandet.

De ser sannolikt att Sverige har svåra problem med arbetslöshet, segregation, hedersförtryck, barn som inte klarar skolan och så vidare. I en rapport från Entreprenörskapsforum konstaterades att det tar i snitt 13-14 år innan 50 procent av utrikes födda uppnår självförsörjningsgrad. Regeringen talar hellre om sysselsättningsgraden, men för att räknas som sysselsatt behöver en person bara ha jobbat en timme under en månad – och då går faktiskt budgeten inte ihop.

Det borde ett parti med statsministerpost och ansvar för Sveriges framtid vara vaksam inför i stället för att låta sig pressas till ansvarslöshet av ett pytteparti.

Kanske är Löfven rädd för kaos och nyval om MP lämnar regeringen. Men även om det nog skulle anses vara praxis måste faktiskt inte Löfven avgå. Han skulle kunna byta ut MP-ministrarna och luta sig mot januaripartiernas stöd för en S-regering.

Annons

Men ingen vet vad som händer härnäst. Samtalen fortsätter i Migrationspolitiska kommittén, men var kan de landa med en sådan ovilja till annat än fina ord och poserande?

Jag skulle kunna säga ”ta fram popcornen” inför detta drama, men turbulensen får mig att tappa matlusten.

.

.

Läs mer

Annons
Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons