Annons
Ledare

Nytändning för Trelleborg

Hur ska Trelleborgs kommun styras de närmaste fyra åren? Ett konkret förslag presenterades i går i Rådhuset då fem partier undertecknade en överenskommelse om den politiska organisationen.
Ledare • Publicerad 16 november 2010
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) lägger ut texten flankerad närmast kameran av Lars Mikkelä (M) och Love Nilsson (MP).
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) lägger ut texten flankerad närmast kameran av Lars Mikkelä (M) och Love Nilsson (MP).Foto: 

Nu är det upp till kommunfullmäktige att nästa måndag ta beslut om femklöverns förslag.

Stora delar av förslaget är känt sedan tidigare där de största förändringarna är nya sammanslagna nämnder. Till exempel skapas en bildningsnämnd av de två tidigare nämnderna inom skolans område.

Annons

Det är de fyra borgerliga partierna som tillsammans med Miljöpartiet ligger bakom den nya organisationen. Moderaterna som gick fram kraftigt i valet tar ordförandeposterna i flera av de tunga nämnderna samtidigt som de fyra övriga partierna får varsin leda­mot i kommunstyrelsen.

Bakom överenskommelsen finns det tuffa förhandlingar partierna emellan. Det är naturligt att olika roller måste skifta för att spegla valresultatet och att det därmed finns interna meningsskiljaktigheter. Det mest tydliga rollbytet är att Kristdemokraterna förlorar sin plats som 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen som istället går till Folkpartiet.

Men det finns mycket som talar för att denna överenskommelse står på en stabilare grund än den som genomfördes för fyra år sedan då Trelleborgs­alliansen med sina sex partier tog över makten efter Socialdemokraternas långa maktinnehav.

De flesta nämnderna utökas från dagens tolv ledamöter till fjorton. Den främsta anledningen till detta är att Söderslättspartiet inte ska få representation i nämnderna. Det kan man utläsa av kommunalrådet Ulf Bingsgårds förklaring där han tar upp att dagens tolv ledamöter kan innebära att ett sam­arbete mellan Sverigedemokraterna och Söderslättspartiet i förlängningen kunde ha lett till att femklövern inte fått makten i nämnderna. Det är att alltså ett utstuderat system för att kunna skapa en stabil maktstruktur. Av förklarliga skäl är det kanske också därför det varit helt tyst från de tre övriga partierna, förslaget är skräddarsytt för femklövern.

Det går att lägga in många fälleben innan förslaget på den nya organisationen är igenom i fullmäktige men det innebär också att man sätter Trelleborgs framtid på spel. Är de övriga partierna tillsammans beredda att göra så? Det vore i så fall djupt olyckligt.

Det bästa är så klart att det till fullmäktigemötet finns en majoritet bakom förslaget som presenterades på måndagen. I fall det inte är möjligt, får man hoppas att det ändå går igenom.

Därutöver finns det så klart en rad andra scenarier, som till exempel återremiss eller ett annat förslag får majoritetens gehör. Men i dagsläget skulle det skapa stor osäkerhet inför framtiden. Att de tre oppositionspartierna gemensamt skulle lägga fram ett förslag är inte bara sensationellt, det skulle också vara högst osannolikt.

Skulle femklöverns förslag gå igenom innebär det också att nya personer tar plats i Trelleborgspolitiken. Det är mycket välkommet. Förvisso är det långt kvar till en helt jämlik representation mellan könen men det finns flera nya förmågor som kommer in. Det är bara att önska dem all lycka i framtiden.

Den nya organisationen är inte bara en nytändning för politiken, den kan också bli en välbehövlig nytändning för hela kommunen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons