Ledare

Nylander: Sopor är rena vinsten

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Tomas Oneborg/SvD/TT

Kommunerna har monopol på hämtning av hushållssopor.

I Östra Göinge har man gjort det bästa av situationen och tack vare effektiviseringar, inklusive nya fyrfackskärl, har de kunnat besluta om att betala tillbaka lite av årsavgiften till kommunens hushåll. Ett ovanligt men föredömligt agerande av det kommunala bolaget ÖGRAB.

Bor man i flerfamiljshus behöver man sällan bekymra sig så mycket om sophanteringen, men för landets villaägare kan det skilja tusenlappar i sophämtningsavgift beroende på vilken kommun man bor i.

Tack vare teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg kan det mesta som förbrukas i ett vanligt hem återvinnas. Det mesta som inte återvinns kan förbrännas, och till exempel bli fjärrvärme. Därför finns det också ekonomi i att ta hand om sopor, och eftersom man också kan ta betalt för själva upphämtningen, är sophämtning en vinstaffär för många kommuner.

Det skulle kunna vara bra, om det inte vore för att avgifterna är obligatoriska, och det inte finns några alternativ. Visst, man kan på de flesta ställen välja att betala extra för större kärl och tömning oftare, men sopavtal är i praktiken omöjliga att säga upp, och som privatperson får man inte anlita någon annan att hämta upp hushållskräpet. Det gör det också svårare och dyrare att som privatperson anlita någon annan till att transportera annat avfall också, det där som kommunen inte vill befatta sig med. Kör man själv till tippen och slänger eget skräp är det gratis, betalar man ett företag för att utföra jobbet måste det betala extraavgifter för samma skräp. Och ingen får ta med sig hushållsavfallet till tippen förutom kommunen. Det blev extra tydligt i somras när sophämtarna i Stockholm strejkade.

Runt om i Skåne ser sophanteringen olika ut i olika kommuner. I Trelleborg höjdes avgiften vid årsskiftet för att klara omställningen till flerfackskärl, i Malmö är det inte ens infört än. Förespråkare av det kommunala sopmonopolet menar att det är tack vare detta som Sverige har så effektiv sophantering som det är i dag där landet till och med importerar sopor. Men kommunerna har ingen konkurrens, och så länge sopbolagen och kommunpolitiker är de som styr hur höga avgifter villaägare måste betala finns det alltid risk för ineffektivitet. Konkurrens gör varor och tjänster bättre och tvingar fram smartare alternativ. Alla kommuner har inte renhållningsbolag som i Östra Göinge, som självmant föreslår avgiftssänkningar när det finns pengar över. Få privata bolag hade ens velat göra samma sorts återbetalning. Men med ett avskaffat monopol hade priserna satts på marknaden och troligen varit lägre från början, och vem vet hur mycket mer effektivt soporna hade kunnat användas.

Så länge sopmonopolet finns kvar, borde fler politiker göra som Östra Göinge, och ge sina invånare återbäring på soporna.