Annons
Ledare

Nyfiken med hårdare tag

I SVT:s Nyfiken på partiledaren samtalar psykoterapeuten Poul Perris under en timme med riksdagspartiernas främsta företrädare.
Ledare • Publicerad 21 januari 2014

För tv-tittaren blir det lite som att beskåda ett trevande terapisamtal med en politiker som är mycket väl medveten om att kamerorna står på. Resultatet blir, åtminstone när det gäller Jonas Sjöstedt (V), ofarligt. När Sjöstedt beskriver sig och sitt politiska engagemang i retrospektiv får vi bilden av en god människa, med lagom stora motgångar i början av livet som tar ställning mot orättvisor. Det är säkert rätt. Men politik är friktion.

När Poul Perris ställer frågan om socialismen blir den undvikande: hur ska de som tror på något annat fås att gå över på Sjöstedts sida? Sjöstedt blir nu mer engagerad än förut. Perris tycks för ett ögonblick vara nära att välja en mer konfrontativ linje men avviker snabbt från den. Sjöstedt får i stället möjlighet att ta avstånd från dogmatismen i det kommunistiska parti som hans yngre jag en gång gick med i: nu har socialismen och dess följare lärt sig av sina misstag och nästa gång orättvisorna ska utplånas blir det utan våld men med toalettpapper i butikerna.

Annons

Varför Sjöstedt stannade kvar i partiet efter att systemets groteska följder hade uppenbarats även för dem som blundade hårdast, på vilket sätt en klasslös socialism i dag kan genomföras och hur konfiskering av orättvist ägande ska ske får vi aldrig veta.

Det hade blivit ett annat program. Grejen är att ett annat program behövs. SVT har redan Min sanning.

Om SVT saknar något så är det en motsvarighet till BBC:s Hardtalk. När programledaren Stephen Sackur intervjuade Venezuelas nu bortgångne president Hugo Chavez, lät han sig inte nöjas med svaret ”Jag är omvald tre gånger.” Sackur radade upp flera exempel av brist på demokratiska friheter i Venezuela, bland annat rapporterade från Interamerican Commission on Human Rights, IACHR. Hugo Chavez svarade irriterat att organisationen var manipulerad. En av de sista åtgärderna Chavez vidtog var för övrigt att meddela att Venzuela skulle lämna IACHR och jurisdiktionen för den Inter–amerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. Europaparlamentet författade en resolution där Venezuelas utträde förklarades kunna leda till att ”situationen för de mänskliga rättigheterna förvärras ytterligare.”

Vad Jonas Sjöstedt tyckte om Hugo Chavez? Ja, det hade varit en bra fråga i ett Svenskt Hardtalk. Jonas Sjöstedt förklarade 2010 på sin blogg om Venezuela: ”landet är en demokrati. Man kan tycka vad man vill om Hugo Chavez, men få Latinamerikanska ledare har vunnit så många val som han har gjort.” Och när Chavez dog skrev Jonas Sjöstedt på Facebook: ”Med sina satsningar på utbildning, hälsovård och social rättvisa utmanade han överklassen och skapade ett gott exempel för många inte bara i Latinamerika.”

Se där, en bra utgångspunkt för Nyfiken på en partiledare.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons