Nya broar och färre murar
Bygg broar, bygg vägar, bygg tunnlar, bygg bostäder, bygg bredbandsnät. Denna tidning har åtskilliga gånger påpekat vikten av att satsa på samhällsnyttiga investeringar.
Det är dock inte samma sak som att alla stora byggprojekt är lönsamma. Däremot är det säkert att det nästan alltid finns en vinnare: bolagen som bygger och projekterar.
När de två börskoncernerna Skanska och Sweco presenterar sina planer för Öresundsregionen 2070 så är utgångspunkten att en hel del av affärerna ska gå till dem. 780 miljarder kronor ska ge sex nya förbindelser över Öresund. Metro, supercykelbana och höghastighetsspårväg mellan Malmö och Köpenhamn samt förbindelser för persontåg, godståg och bil mellan Helsingborg och Helsingör.
Till det kommer spårtrafik i städerna och snabbare tågbanor mot Stockholm, till Oslo och Hamburg. Och självklart bostäder, massor med bostäder. I planerna ligger fokus främst på den västra delen av Skåne och Själland. Förbindelserna till östra och norra Skåne finns med, men mest som något i periferin som är påhakat av politiska hänsyn. Tågtunnelförbindelsen direkt mellan Trelleborg och Tyskland – som bland annat norska intressen visat seriöst intresse för och som just Skanska tidigare förklarat byggnadsteknisk realistisk – syns inte heller i de här planerna.
Det är positivt att de stora byggbolagen engagerar sig i Öresunds- och södra Östersjöregionens utveckling. Men det finns en risk att ett tätt förhållande mellan det som kallas näringsliv och det som kallas politik blir till något annat.
Politiken ska inte vara de enskilda bolagens vän, de ska inte vara ”partners” på det viset. Politiken ska upprätthålla konkurrensen, se till att bygga där behoven finns och med tydliga regelverk skapa rättvisa marknadsförhållanden. Ska det byggas, ska det byggas av den som är smartast, bäst och effektivast.
Det är lätt att tänka framtid i form av stora fysiska infrastrukturprojekt. Även som politiker är det kul att bygga. Det visar på beslutskraft och lämnar tydliga spår efter sig. Men det finns andra saker bortom byggande av broar, spår och hus som är minst lika avgörande för att utöka människors möjligheter. En fullt integrerad region kräver att sådant som socialförsäkringssystem, skatter, lönevillkor och arbetsrättsregler samordnas eller individualiseras. En gemensam valuta skulle också smörja den regionala ekonomin.
Sådana förändringar är svåra att genomföra och ger inga monument att peka ut för barnbarnen. Men för att överbrygga gränser och skapa ekonomisk och social utveckling är de lika väsentliga som nya broar.