1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nu vinner SD även kvinnorna

Sverigedemokraterna har varit en självklar könsdelare. Det är partiet inte längre.
Kvinnornas man?
Foto: Magnus Andersson/TT

Att Sverigedemokraterna fortsätter att dra nya möjliga väljare står allt klarare. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning bekräftar att partiet har kommit in i en ny tillväxtfas den senaste tiden. Någon annan tydlig vinnare på januariöverenskommelsens efterdyningar finns inte. Inte ens Vänsterpartiet har lyckats kapitalisera på regeringens och dess stödpartiers oförmåga att övertyga folket om att man ska få grepp om den grova brottsligheten eller lyfta den offentliga välfärden i kommuner och regioner.

Som vanligt behöver inte Sverigedemokraterna prestera något på egen hand, opinionsarbetet sköts gratis åt dem. Med Stefans Löfvens och hans ministrars allt svagare framträdanden och en M/KD-opposition som försöker bygga trovärdighet långsiktigt med internrevision av tidigare politik står SD där och tar emot arvodesfritt. Till och med Nobelstiftelsen bidrar till opinionsbildandet för SD genom att envist hålla fast vid välkomna alla utom SD-företrädare till Nobelfestligheterna.

SD har för egen del inte mycket nytt politiskt att komma med. Men det behövs uppenbarligen inte heller. När SCB söker svar på frågan om vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag, blir SD näst störst med nära 23 procent. Socialdemokraterna når runt 26 procent. I jämförelse med valet är det en uppgång på 5 procent för SD och ett tapp på 2 för S. Samtliga övriga partier tappar eller stiger måttligt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

SD är fortsatt växande där partiet redan är starkt. I Sydsverige är SD nu störst med 27 till 31 procent med hänsyn tagen till den större felmarginalen på regionnivå, Socialdemokraterna når mellan 23,5 och 28 procent. Så sent som i maj var förhållandet mellan de två partierna det omvända.

Men SD växer också rejält i tidigare svaga geografiska områden och grupper. Stockholms län, undantaget Stockholms kommun, är ett sådant område. I både Stockholms län och Stockholms kommun står S däremot emot bra, med till och med växande stöd jämfört med maj. Om S inte har förstått det förut så blir det allt mer uppenbart att man byter ut väljarkåren, tidigare starka områden i exempelvis Skåne och Blekinge är förlorade till SD, samma sak sker i norra delar av Sverige. Arbetarrörelsen har blivit akademikerrörelsen.

Det som möjligen förvånar mest är att SD enligt SCB växer starkt bland kvinnor. Partiet som sedan start har varit mansdominerat och med feminism som ett hatobjekt har i opinionen varit en könsdelare. Men enligt SCB är nu SD näst störst även bland kvinnor, med nära 19 procent som uppger att de hade röstat på SD om det hade varit val i dag. I maj var det drygt 13 procent av kvinnorna som uppgav samma sak. Även andelen av SD-väljarna som är kvinnor vuxit. Det omkullkastar delvis den tidigare rådande bilden av att SD är något som inte bara splittrar landet utan också könen. Det kan vara så att bombdåd som slår mot allmänheten och dödande skjutvåld mot kvinnor i samband med uppgörelser inom den grova brottsligheten, tillsammans med press på stora delar av den offentliga sektorn, gör att fler kvinnor är beredda att sträcka sig efter en SD-valsedel i protest mot den rådande ordningen. Det får i så fall betraktas som ännu ett fundamentalt misslyckande av samtliga övriga partier.

Läs mer

Sport

Skansen tog poäng inför publik

Hämtade upp 0–3 till 3–3.

Sport

Safiu straffhjälte mot Västerås

”Vi behövde den här segern väldigt mycket.”

Sport

Fotboll: TFF vann mot Västerås SK

Straffmål en kvart från slutet avgjorde.

Bakom disken

Trelleborgs äldsta kiosk har ny ägare

"Någon måste ta hand om Skytten”, säger Mohammed Fakhro.

Trelleborg

Bilinbrotten ökar i Trelleborg

Turister är särskilt utsatta.

Nyheter

Skåne: Stor brand på Sveriges Lantbruksuniversitet

En 27-årig man har gripits misstänkt för mordbrand.