Annons
Ledare

Nils-Eric Sandberg: Nils-Eric Sandberg: Miljöpartiet – vår olycka

”En genomgång av Miljöpartiets ståndpunkter och kampanjer visar att partiet har som grundidé att aldrig, aldrig någonsin ta hänsyn till ekonomiska realiteter.”
Nils-Eric Sandberg
Gästkrönika • Publicerad 16 juli 2020 • Uppdaterad 18 juli 2020
Nils-Eric Sandberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.

”Regeringen kan inte gå fram med en politik som vi inte står bakom.” Det sade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin i en radiointervju om migrationsförhandlingarna (SvD 30/6). Eftersom förhandlingarna några dagar senare bröt samman har statsministern Stefan Löfven (S) uppenbarligen instämt.

Innebörden av detta är att socialdemokratin accepterar att Miljöpartiet – som stöds av 3,4 procent av väljarna - ska diktera migrationspolitiken. De 87 procent av väljarna som inte stöder kommunisterna och miljöpartiet ska alltså inte ha något inflytande. Har de som tillhör de 13 procenten någon gång seriöst funderat över innebörden av begreppet demokrati?

Annons

Miljöpartiets inträde i riksdagen var ett sorgetecken för demokratin och parlamentarismen. Det nya partiet deklarerade att det systematiskt skulle utnyttja sin vågmästarposition.

Miljöpartiet var från början teknikfientligt – mot kärnkraft, mot genmodifierad växtförädling. Partiets favoritidé att industrialism och modern teknik förstör jorden är en myt, skarpt analyserad i Harvardprofessorn Steven Pinker´s bok ”Enlightenment NOW”

Partiet var intensiv motståndare till EU och ville att Sverige helt skulle isoleras från de länder som betalade för 70 procent av vår export.

En genomgång av Miljöpartiets ståndpunkter och kampanjer visar att partiet har som grundidé att aldrig, aldrig någonsin ta hänsyn till ekonomiska realiteter. Partiet vill stänga av kärnkraften helt och därmed ta bort 40 procent av den svenska elproduktionen. Samtidigt vill de stoppa användningen av fossila bränslen och ersätta dem med el. Men den nya trafiken är beroende av den el som ska komma från de kärnkraftverk som partiet vill stoppa.

Om vi stänger av kärnkraften, och förbjuder bensin och diesel, som MP vill, försvinner bortåt 90 procent av landets energiförsörjning. Lite vindkraft finns kvar. Men när det inte blåser måste den drivas med el.

MP har hela tiden argumenterat för nästan öppna gränser och obegränsade bidrag till dem som kommer hit. Hur fungerar det ekonomiskt? Vi har 1,2 promille av världens befolkning, 6 promille av världens BNP. Hur stor andel av världens befolkning kan vi ta emot och försörja?

Asylrätten är helig, säger centerns tillförordnade partiledare. Det är fel. Vi kan bryta de konventioner vi har skrivit under, vi kan ändra vår egen lagstiftning. Och, viktigast, asylrätten innebär inte att vi måste försörja dem som kommit hit. Entreprenörskapsforum har i en noggrann analys av statistiken funnit att vi har 600 000 invandrare som inte försörjer sig själva, utan är bidragsberoende. Vårt exempellösa bidragssystem är sannolikt en huvudförklaring till att en extrem del av asylsökande och ekonomiska migranter kommer till Sverige.

Miljöpartiet tycks ha som huvudidé att ödelägga den svenska ekonomin.

Nils-Eric Sandberg är publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

Annons
Annons
Annons
Annons