Annons
Ledare

Nils-Eric Sandberg: Nils-Eric Sandberg: Därför behövs patenten

Det går att tillverka billiga kopior av mediciner. Men vad händer när originalen försvinner?
Nils-Eric Sandberg
Gästkrönika • Publicerad 15 mars 2021
Nils-Eric Sandberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med eller utan patent?
Med eller utan patent?Foto: Janerik Henriksson/TT

Världshälsoorganisationen, WHO, kräver att de internationella läkemedelsföretagen nu släpper sina patent så att de fattigare länderna gratis får tillgång till formlerna bakom coronavaccinerna. Bortåt hundra länder, med Indien och Sydafrika i spetsen, instämmer i kravet.

Detta låter väl bra. De 54 rikaste länderna har 18 procent av världens vuxna men står för 40 procent av världens beställning av vaccin. (Siffrorna från The Economist.)

Annons

Sannolikt kommer en internationell majoritet att instämma i kraven. Det är lätt att förstå dem. Förmodligen kommer läkemedelsföretagen att ge med sig. Men problemet är nog mer komplicerat än så. Det hänger samman med läkemedelsföretagens finansieringsvillkor.

Företagen kan inte i förväg veta huruvida ett vaccin, eller ett annat preparat, kommer att godtas av marknaden. Först vet de inte om det klarar myndigheternas tester – den amerikanska kontrollinstansen, FDA, är fruktansvärt sträng. Vidare vet de i nästa steg inte om läkarna blir nöjda och därmed skriver ut preparatet.

Ett nytt läkemedel kräver mycket forskning. Alltså måste företagen hålla igång en rad forskningsprogram. De kan inte i förväg veta vilket projekt som kan godkännas och som kan ge sådan vinst att den finansierar forskningen kring alla misslyckade projekt.

Det är här patenten kommer in i bilden.

När ett nytt preparat kommit ut i marknaden är det mycket enkelt för ett konkurrentföretag att knäcka de kemiska formlerna och starta produktion – utan att behöva lägga ned hundratals miljoner på riskabel forskning. Marginalkostnaden för att tillverka ett nytt piller är nämligen mycket låg – när den grundläggande forskningen väl är betald. Tillverkningen av ett sådant preparat kallas me-too-products, vilket för en gångs skull inte handlar om sex utan om något åtminstone intellektuellt mer sofistikerat. Sådana läkemedel kallas också generika.

Jag hade förr kolleger som ansåg att Sverige skulle satsa enbart på generika och därmed ta fram billiga läkemedel. De förstod inte att utan original blir det i längden inga nya kopior.

Patenten skyddar forskningshemligheten, och ger företaget garanti för att det ska få hösta in vinsten. Utan patenträtten skulle läkemedelsindustrin försvinna. En kort tid skulle företagen kunna tillverka kopior. Men vad skulle de göra när originalen försvinner?

Det är i det här perspektivet vi måste diskutera planerna på att få läkemedelsföretagen att släppa sina patent. Det är möjligt att efterfrågan på vaccin mot covid-19 är så stark att företagen skulle klara förlusten av sina patent – det kan vi med säkerhet veta först i efterhand. Men diskussionen kräver mer sofistikerad analys än vad WHO lyckats formulera.

Nils-Eric Sandberg är fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons