Annons
Ledare

Emma Jaenson: Nej Ygeman, vi ska inte tumma mer på yttrandefriheten

Det är en dålig idé att begränsa yttrandefriheten. Den finns till av en anledning.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 22 februari 2020 • Uppdaterad 24 februari 2020
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Det är tur för oss att de sociala media-plattformar som Ygeman vill reglera är amerikanska.
Det är tur för oss att de sociala media-plattformar som Ygeman vill reglera är amerikanska.Foto: Silas Stein

Regeringen vill nu, med digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i spetsen, ta hårdare tag mot kränkande innehåll på nätet. Det föreslås att sociala media-plattformar delvis själva ska hållas ansvariga för vad som publiceras på deras sidor.

“Ytterst är det den som själv skriver ett inlägg som är ansvarig, men jag menar att de sociala plattformarna måste ha ett medansvar för det som publiceras på deras plattformar och med det vill jag ha en skyldighet för företagen att ta ner olagligt material”, säger Ygeman. Han menar också att lagstiftningen passar sig bäst på EU-nivå men om det inte går vill han se lagstiftningen i Sverige (SR den 18 februari).

Annons

Har vi inte hört det förut? Socialdemokraterna tycks ha en fäbless för att reglering av åsiktsfriheten på internet. Ni kanske minns justitieminister Morgan Johansson (S) förslag under 2018, att ändra i tryckfrihets- och yttrandefrihetsgrundlagen? Regeringen ville göra det möjligt att förbjuda vissa sajter att publicera personlig information på ett sätt som innebär att människors integritet kan hotas. Om den hade gått igenom hade det kraftig begränsat möjligheten för icke-etablerade medier att bedriva journalistik.

Det är en dålig idé att begränsa yttrandefriheten. Den finns av en anledning. Det är helt enkelt bättre att några idioter tillåts säga dumheter än att alla medborgare försätts med munkavle. Sverige har dessutom redan ett flertal lagar som begränsar vad som får och inte får sägas, inte minst lagen om hets mot folkgrupp. Det är även olagligt att hota eller förtala någon, vilket är fullt rimligt. Så behövs verkligen fler regleringar?

Det är tur för oss att de sociala media-plattformar som Ygeman vill reglera är amerikanska. Är det något som USA är bra på är det åsiktsfrihet. Den amerikanska yttrandefrihetslagstiftningen är mycket starkare än den svenska. Hade Facebook och Twitter varit svenska företag hade det inte varit omöjligt att det redan funnits fler restriktioner över hur du får uttrycka dig på plattformarna.

Vi bör också komma ihåg att internet har främjat att de som tidigare inte hade en röst i offentligheten i dag har det. Alla kan relativt enkelt göra sin röst hörd.

Genom att börja tumma på åsiktsfriheten och reglera hat eller kränkande beteende riskerar naturligtvis vanlig kritik eller åsikter som inte uppskattas att rensas bort. Vad som räknas som kränkande innehåll eller hat kommer oundvikligen att bli godtyckligt. Görs dessutom företagen ansvariga för vad som publiceras på deras kanaler kommer de att lägga tonvikten på censur snarare än tillåta olika åsikter, av rädsla för ekonomiska sanktioner.

Självklart är det ett problem att folk beter sig illa mot varandra på internet. Folk uttrycker saker på nätet som de aldrig skulle säga högt, på både gott och ont. Men i ett fritt samhälle måste man acceptera att det finns människor som beter sig illa. Det är mycket viktigare att tillåta några människor att få uttrycka idiotiska åsikter än att inskränka åsiktsfriheten för alla.

Annons
Annons
Annons
Annons