Annons
Ledare

Petter Birgersson: När varselvågen rullar in

Allt fler förlorar jobbet. När Svenskt Näringsliv frågar sina medlemsföretag i södra Sverige är också utsikterna för det kommande året tämligen dystra.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 19 december 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Konjunkturmätare.
Konjunkturmätare.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Stillastående eller nedåtgående försäljning, återhållna investeringar, samt uppsägningar snarare än nyanställningar. Att lågkonjunkturen är här blir tydligt när arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv frågar sina medlemsföretag om nutid och framtid.

Johan Dalén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne och Blekinge, noterar att det är värst allra längst i söder: ”Skåne sticker ut som det klart sämsta länet i Sverige när det gäller hur stor andel av företagen som dragit ner på antalet anställda. Vi är också ett av de län där flest företag ser risk för varsel under det närmaste halvåret.”

Annons

Omkring en tredjedel av företagen har mindre personalstyrka i dag än för ett år sedan och hälften har sett sjunkande försäljning. Byggbranschen är den som har svängt snabbast nedåt, men även andra dras med i lågkonjunkturen – inte minst handel- och besöksnäring.

För Blekinge ser det inte lika dyster ut, men vart tredje företag har sett försäljningen minska det senaste året och vart fjärde har sagt upp personal. Det framgår inte av undersökningen, men det som oroar världen i stort – hotet från Ryssland – gör att städer med försvarsindustri och regementen har bättre förutsättningar än andra vad gäller arbetsmarknaden. Blekinge kan på det viset ha ljusare utsikter än andra delar av Sverige, om än av mörka anledningar.

Men i stort lutar kurvorna för investeringar och anställningar nedåt, på ett sätt som påminner om när pandemin slog till eller – kanske värre – om den internationella finanskrisen för femton år sedan.

Kan det då gå lika snabbt uppåt igen? Ja, absolut. Men även en lång utdragen recession, ekonomisk nedgång, ligger i korten.

Omvärlden är svår att kontrollera. Att sia om utvecklingen av krig, politik och ekonomi blir nästan lika mycket en gissningslek som att i december förutspå vädret på midsommarafton. Men det ligger en del tyngder i den negativa vågskålen. Att Europas ledande ekonomi och Sveriges stora handelspartner, Tyskland, brottas med sin ekonomi och brist på tillväxt ger i alla fall en ledtråd om att den svenska ekonomiska nedgången inte är ett inhemskt konstruerat problem. Och de närmaste åren kommer norra Europa att få lägga stora resurser på att återuppbygga ett försvar som gör att Ryssland avhåller sig från fler invasioner.

Det hindrar inte att det finns reformer som på sikt kan stärka svensk företagsamhet och skapa fler jobb. Verktygen är välkända. Det handlar om långsiktiga spelregler, lägre skatter för att anställa och att inte skrämma bort investerare och företagare med hot om högre skatter på kapital. Samt att prioritera skattepengar till kärnverksamheterna, till vilka numera tyvärr också hör att bekämpa grovt kriminella i alla grenar av samhället – inklusive näringsverksamhet.

Annons
Annons
Annons
Annons