Annons
Ledare

När teknikcheferna vill bli reglerade – då är det allvar

När den som programmerat roboten är osäker på vem som är smartast och farligast, då är det hög tid att fundera på dess makt.
Ledare • Publicerad 30 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Elon Musk vill pausa AI-utveckling.
Elon Musk vill pausa AI-utveckling.Foto: Patrick Pleul

Chatroboten Chat GPT, nu i sin fjärde version, har kommit att få representera Artificiell intelligens. Hur intelligent GPT 4 är kan diskuteras. Den är duktig på att snabbt sammanställa information och för varje generation har förmågan att lösa svåra uppgifter förbättrats drastiskt.

Den som kommunicerar med Chat GPT inser snart att när maskinen ska förhålla sig neutral kommer orden från den långt ifrån alltid att tolkas som neutrala av den mottagande människan. Värderingar kräver ryggrad och en sådan saknar Chat GPT.

Annons

För att Chat GPT inte ska ge för aggressiva och olämpliga råd har den försetts med både reservationer och begränsningar. Vilket definitivt gör den tråkigare, men inte alls säkert ofarligare. Att inte kunna avläsa någons egentliga syfte och agenda är obehagligt. Och vad händer när roboten verkligen skaffar sig en agenda? Det räcker med att tänka på finansmarknaden för att förestå vilken påverkan klipska robotar kan få.

Det allmänheten ser nu är bara ett förstadium till vad som väntar och precis som med annan teknikutveckling går det inte att förutse vad som slår igenom och på vilket sätt. Vi lekmän kan bara göra mer eller mindre välgrundade gissningar, vara optimister eller pessimister.

Det riktigt intressanta är då att också centrala personer i den tekniska utvecklingen, som tjänat och tjänar stora pengar på den, är högst osäkra på utvecklingen och vad den betyder för mänskligheten.

Teslas huvudägare Elon Musk och Apples medgrundare Steve Wozniak har tillsammans med många andra ämneskunniga skrivit under ett öppet brev i vilket det varnas för att låta AI-systemen utvecklas så fritt och snabbt som de nu gör. Enligt undertecknarna har de senaste månadernas utveckling lett till en okontrollerad tävling för att utveckla kraftfullare digitala hjärnor ”som ingen – inte ens deras skapare – kan förstå, förutsäga eller kontrollera tillräckligt.”

Därför begär Musk & co att utvecklingen av nya AI-system som är kraftfullare än Chat GPT 4 pausas under några månader. En sådan paus bör, enligt skribenterna (eller är det en robot?), i första hand vara frivillig. De skriver också att om de ledande aktörerna inte agerar bör regeringar träda in och införa pausen. Tiden ska användas till ett samarbete mellan utvecklare och lagstiftare för att skapa regler och övervakning av AI-systemen, deras användningsområden och säkerhet.

Även briljanta mänskliga teknikhjärnor har sina begränsningar. Tron på att regeringar världen över ska klara av att på kort tid träda in och reglera AI-utvecklingen underskattar gravt de politiska hindren för att åstadkomma det. En global reglering som alla följer kommer aldrig att existera.

Det verkligt viktiga är att debatten nu kommer inifrån och att det faktiskt efterlyses kommunikation med beslutsfattare och – får man anta – vanliga medborgare. Vi vet redan att den mänskliga tekniken har sådan kraft att den ger oss ett välstånd som tidigare varit otänkbart samtidigt som den kan ta död på oss allihop.

På vilken sida av ekvationen AI kommer att ställa sig återstår att se.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons