Annons
Ledare

När Sverige brinner

Torkan medför vattenbrist, dåliga skördar och kraftiga skogsbränder. Det kräver bättre nationell beredskap. Och i ännu högre grad visar det på behovet av utvecklat internationellt samarbete.
Ledare • Publicerad 17 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Vattenbombning med hjälp av helikoptrar utanför Hammarstrand tidigare i veckan.
Vattenbombning med hjälp av helikoptrar utanför Hammarstrand tidigare i veckan.Foto: Mats Andersson/TT

Semesterfirarna har fått njuta av en sommar med sol och sköna bad. Lantbrukarna har däremot haft svårt att uppskatta värmen, brist på vatten slår hårt mot skördar och skapar foderbrist. De utbredda skogsbränderna, på tisdagen rapporterades om runt 60 pågående bränder i Sverige, hotar stora värden. Människor måste evakueras från sina hem, en del kommer att förlora dem.

Torka, dåliga skördeår och skogsbränder är inget nytt. Med klimatförändringar förutspås vädervariationerna bli större och perioder av exempelvis lång torka, bli något vi i allt högre grad får vänja oss vid.

Annons

Insatserna vid skogsbränderna kräver mycket av brandpersonal och riskerna är stora. Från flera håll larmas om att personal och materiel inte räcker till. Ljusdals kommun är extremt hårt drabbad och flera byar hotas. ”Det är brist på allt egentligen. Vi försöker via länsstyrelsen att få mer resurser från angränsande län.” säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap vid bränderna i Ljusdals kommun till SvD/TT.

Wannqvist kommentar visar att det inte alltid är självklart ens att samarbetet fungerar över kommun- och länsgränser. Där finns uppenbarligen mycket förbättringspotential. Det framstår som klart att Sverige behöver stärka sin beredskap även på detta område.

Däremot är det orealistiskt att Sverige som nation ska ha ett fullskaligt skydd för alla krissituationer. Med just skogsbränderna är det tydligt vad nordiskt samarbete och EU:s civilskyddsmekanism betyder. Helikoptrar från Norge och flygplan från Italien bistår med vattenbombningar.

I alla typer av säkerhetsfrågor behövs det mer, inte mindre av, internationellt samarbete. Lika lite som ett mindre land kan ha ett militärt försvar som klarar av en angripande stormakt, kan Sverige ha beredskap att möta alla hot på egen hand. Sverige behöver vänner när det oväntade och svårhanterade slår mot oss. Det gäller för allt från terroristjakt och brottsbekämpning till livsmedelsförsörjning och stora sjukdomsutbrott.

Klart är dock att Sverige måste höja beredskapsnivån på många fronter. Länge har vi levt med att diskussioner som den om föräldraförsäkringens fördelning har varit centrala i den politiska debatten. Med ökat skjutvåld, terrordåd, ett växande militärt hot och konsekvenser av torkan har nya frågor tagit sig in i politikernas medvetande. Det är hög tid att ytterligare skifta fokus mot statens grundläggande funktioner – mer knäckebröd och mindre rysk kaviar i valrörelsen 2018, tack.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons