Annons
Ledare

När s och m blir ihop

När nästa kris slår till mot Sverige, parlamentarisk eller ekonomisk – eller i kombination, gud bevare oss – kommer Socialdemokraterna och Moderaterna att sätta sig i en och samma regering.
Ledare • Publicerad 20 november 2013

Det pessimistiska jag gissar på någonstans runt 2016, när regerandet havererat för nästa minoritetsregering och en sönderkörd fransk ekonomi drar Europa mot avgrunden. Sannolikt blir det inte exakt på det viset, dysterkvistar som undertecknad brukar vara dåliga på att tolka kaffesumpen. Men att Socialdemokraterna och Moderaterna, Sveriges två stora maktpartier, sitter i samma regering någon gång i en inte allt för avlägsen framtid är fullt möjligt. De må ha en del ideologiska kämpar i sina led men mest av allt – på gott och ont – vill båda sitta vid Moder Sveas styrspakar.

En som tror att de av kommer att sitta där och ratta tillsammans är Bo Lundgren. En gång mindre framgångsrik Moderatledare, sedan mer framgångsrik chef för Riksgälden och nu exklusiv PR-konsult och styrelseproffs, ser Lundgren ingen annan utväg. Sveriges väl kommer att kräva reformer av det stora slaget inom energi- och skatteområdet, förklarar Lundgren för Aftonbladet.

Annons

Det kan uppstå en situation där det är helt omöjligt att hitta en annan utväg. En majoritetsregering handlar om att hitta minsta gemensamma nämnare. Om SD utgör ett växande tredje block, kan S och M tvingas inse var den tydligaste värderingslinjen i svensk politik går. Det finns all anledning att varna för den utvecklingen; någon mirakelmedicin mot extrema och populistiska partiers framväxt är det sannerligen inte och demokratin behöver både seriös regering och seriös opposition. Men läget kan uppstå när inte ens sidbyten från småpartierna innebär majoritet för något block. Så långt det är möjligt är det ändå bättre att de röda och blå släpper fram respektive regeringsalternativ i minoritetsställning och sedan letar förhandlingslösningar i riksdagen.

Om Bo Lundgren konsulterat sin gamle kombattant Göran Persson, den senare också med erfarenhet som högoktanig PR-konsult, framgår inte. Möjligen kommer de till samma slutsats, att rött och blått måste bli ett för att landet ska regeras. För stabilitetens skull kanske det är veteranerna Lundgren och Persson som ska ta över. De har ju varit med förr när det har gått åt helsefyr.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons