Annons
Ledare

När politiken kapas

Den organiserade brottsligheten vill komma åt alla samhällets vitala delar – även den politiska makten.
Ledare • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, bortröstad av medlemmar. Men varför och med vilket syfte?
Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, bortröstad av medlemmar. Men varför och med vilket syfte?Foto: Tim Aro/TT

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, socialdemokraten Ebba Östlin, fick i helgen en rejäl smocka av sina egna partikamrater. På ett välbesökt medlemsmöte röstade en knapp majoritet emot att ge Östlin fortsatt förtroende. Hon anklagas av sina motståndare inom partiet för dåligt ledarskap. Det lokala ABF hävdar att hon mörkar de egentliga orsakerna till att organisationen inte fick fortsätta att driva kommunalt finansierad fritidsverksamhet. Anledningen till att Östlin och kommunen drog in stödet till ABF och tog över driften var att en utredning visade att grovt kriminella personer hade tillåtits arbeta med barn, att allvarliga våldsdåd förekommit och narkotika hade hittats på fritidsgårdarna.

Aftonbladet har rapporterat att en mängd kriminella blivit medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka för att rösta bort Östlin. ”Den kupp som orkestrerats för att avsätta Ebba Östlin lyckades”, kommenterade Robert Aslan (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka. Andra socialdemokrater, som röstade bort Östlin, förnekar att det gick till på det viset.

Annons

För Socialdemokraterna är det ett delikat ärende. Den grova brottsligheten är utpekad som en huvudfiende av förra statsministern Magdalena Andersson. Att det egna partiet och de närstående organisationerna har interna kamper om makten och om stora kommunala bidrag är illa nog. Involverar det kopplingar till grov kriminalitet är det något betydligt allvarligare.

Tidigare har Moderaterna i Botkyrka drabbats av liknande händelser. Expressens Federico Moreno skrev 2016 om hur oppositionsrådet kuppades bort av en mängd medlemmar i en syrisk-ortodox kyrka som plötsligt blev moderater och röstade in sin styrelsemedlem som moderat toppnamn.

Botkyrka är inte unikt, i Södertälje har Kristdemokraterna haft liknande motsättningar med anklagelser om koppling till klaner – men även där råder delade uppfattningar om hur det egentligen förhåller sig.

Politiken och skattefinansierade organisationer är ett givet mål för den organiserade brottsligheten. Det ger tillgång till pengar och gör det möjligt att styra verksamheter för att gynna de egna. En förtroenderoll leder gärna till en ny, i en idrottsförening eller bostadsförening. Ibland går vägarna omvänt. Allt sådant kan också utnyttjas – i vänskapskorruption över en gråskala till ren brottslighet. Mer systematisk grov brottslighet kopplad till politiken har dock Sverige varit relativt skonat från.

Nu gäller det dock för alla att vara rejält vaksamma. Knappast något parti är fredat. Små partier kan påverkas genom att de kan vara enkla att ta över och påverka för den som vill. Snabbväxande partier kan ha svårt att ha kontroll på alla som blir medlemmar. Och de stora etablerade partierna är alltid föremål för dem som är ute efter stor personlig makt – eller makt åt sina nätverk.

Det kan dessutom vara lockande för partier att få med medlemmar som kan dra röster från etniska grupper där partierna annars har svårt att nå fram. Det innebär också en risk för att det inte är politisk övertygelse som för in personer i politiken. Med politiskt engagemang kan komma roller i rättsväsendet som nämndeman – lekmannadomare. Det har lett till uppmärksammade domar, där andra värderingar än svensk lag har styrt.

Att skydda partier från oönskat inflytande kan vara svårt. Det som vackert kallas medlemsdemokrati innebär att alla röster är lika mycket värda, även inom ett parti. Men om partierna inte lyckas hålla rent från kriminella blir det i slutänden medborgarna som betalar priset.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons