Annons
Ledare

När M avskaffade diktaturen

Försvarsminister Karin Enström (M) vägrade i en intervju i Sveriges Radio på måndagen att definiera Saudiarabien som diktatur. Försvarsministern förklarade att Saudiarabien är ”en mycket auktoritär regim” och ”står för grova övergrepp när det gäller mänskliga rättigheter, man har inte heller allmänna val”.
Ledare • Publicerad 14 augusti 2012
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Att det begås grova övergrepp i kungadömet slår utrikesdepartementet fast i sin senaste rapport om mänskliga rättigheter i Saudi- arabien. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna. Kvinnor står under manligt förmyndarskap och domstolarna tillämpar sharia. Under 2011 har personer blivit dömda till döden för häxeri och dömts till amputation som straff för rån.

Men kalla Saudiarabien för diktatur? Nej, ministern vägrade: ”Vi gör ju inte listor, och i det här fallet när det handlar om hur man ska bedöma ett land utifrån om man ska exportera krigsmateriel eller inte så görs ju det på grundval av ett antal bedömningskriterier.”

Annons

Karin Enström backade senare under dagen, men bara till hälften: ”Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur”.

Försvarsministern får det att låta som att det handlar om ett avgörande med målkamera. Så är inte fallet. Saudiarabien är ett skott i krysset när det gäller definitionen av diktatur. I UD:s rapport står det klart: ”Saudiarabien är en absolut monarki där monarken har enväldig makt.” Partikamraten och utrikesministern Carl Bildt twittrade undanglidande just definitionen absolut monarki på frågan om Saudiarabien är en diktatur. I Nationalencyklopedin heter det dock: ”tre styrelseskick som alla i strikt mening måste betraktas som diktaturer; oligarki, tyranni och absolut monarki”.

Carl Bildt som de senaste dagarna legat i hårt mot den vitryska regimen tvekar inte att kalla vissa andra länder för just diktatur. I SVT (3/8) förklarade Bildt att Vitryssland är en ”nyckfull och tilltagande diktatur”.

Så nog har ministrarna en gradering för när begreppet diktatur är lämpligt att använda. Det handlar inte om det. Det handlar om att Saudiarabien är en strategiskt viktig aktör för USA och Europa. I Syrien försörjer saudierna oppositionen med vapen och har i Arabförbundet och i FN agerat för internationell samverkan mot Assad-regimen. Men det ska inte få en svensk försvarsminister att tveka inför att kalla Saudiarabien för vad det är.

Moderaternas tidigare partisekreterare Sofia Arkelsten ville förra året göra Moderaterna till en del av rösträttsrörelsen. Nu avskaffade moderata ministern Karin Enström diktaturen i Saudiarabien. Visserligen bara under en förmiddag. Men ändå.

Hårklyverier.

Mikael Hallqvist
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons