Annons
Ledare

När känslorna svämmar över

Granskningen av Carema i Dagens Nyheter och SVT gjorde debatten om äldrevården, Carema och privat drift till den hetaste politiska frågan i allt från riksdag till minsta kommunfullmäktige.
Ledare • Publicerad 12 juni 2012
Omskrivet. Arkiv: Bertil Ericson 2011
Omskrivet. Arkiv: Bertil Ericson 2011Foto: 

De nerkissade blöjorna slungades hårt mot allt vad privat vård heter. Rapporteringen om vanvård har fått stora följdverkningar.

Det lokala avtalet med Carema sades upp med hänvisning till ”den senaste tidens skriverier”, som Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) uttryckte det. Och Moderaternas partisekreterare Kent Persson föreslog i helgen en ny tillsynsmyndighet för äldreomsorgen för att visa väljarna att krafttag tas. Persson tycks dock ha missat att regeringen redan lanserat en sådan myndighet och dessutom fått 13 personer att söka tjänsten som generaldirektör för den.

Annons

På senare tid har ljuset riktats mot budbärarna i Caremaskandalen. Sveriges kommuner och Landstings tidning Dagens Samhälle har kritiserat DN:s granskning och i går presenterade Timbro rapporten Vanvård & pressetik (Timbro) av Cecilia Stenshamn. Den senare är en gedigen genomgång av bakgrunden till medierapporteringen, om källorna och om källor som inte kom till tals.

I det enskilda fallet med Koppargården framkommer i Vanvård & Pressetik bilden av ett äldreboende som under lång tid haft problem att nå upp till önskad kvalitet i omsorgen. Carema tog över hösten 2008 för att förbättra situationen. Här finns en konflikt mellan de anställda sjuksköterskorna på Carema och personalen på det läkarbolag som anlitades. De organisatoriska problemen framstår som en viktig orsak till att Koppargården inte förbättrades så snabbt som man hoppats på när Carema tog över från kommunen.

De anställda på Koppargården får komma till tals och ge sin version av hur arbetet ser ut. En av de intervjuade sjuksköterskorna, Birgitta Bartal, beskriver: ”Vad gör man med en 90-åring som inte vill äta? Vi dokumenterar allt vi gör, vi väger, ger näringsdrycker, tar blodprov och urinprov för att hitta en orsak. Men vad gör man när en människa spottar ut maten och skriker att jag vill inte?”

Om äldrevårdsdebatten lärt oss något så är det att det behövs kunniga och empatiska människor för att klara av att sköta de allra mest utsatta och sköra.

Det som borde bekymra är inte Dagens Nyheters granskning av Carema, den har både förtjänster och brister – som alla andra journalistiska alster. Bekymret är att inte fler redaktioner tog på sig ansvaret att göra egna granskningar av äldrevården och kanske ur andra synvinklar än den som DN valt. Och om det är så att politiker tar beslut baserat på enskilda artikelserier eller ”skriverier”, utan vidare undersökningar, är det ytterst allvarligt. Äldrevården och de äldre förtjänar bättre beslutsunderlag än så.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons