Annons
Ledare

Petter C Larsson: När fakta inte spelar roll – faran med Tucker Carlsons intervju med Putin

2024 hålls många val världen över – men hur många människor orkar stå upp för demokratin?
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 13 februari 2024
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Petter Larsson
Petter LarssonFoto: Peter Ottosson

Ett informerat, respektfullt och inkluderande medborgarengagemang är viktigare än någonsin. Vi måste ta förekomsten av konspirationsteorier på allvar för att säkerställa att våra demokratier förblir tillräckligt sunda och motståndskraftiga inför de än värre utmaningar som kan ligga framför oss.

Supervalåret 2024 är här, med över 70 länder som går till val, och vi står inför ett viktigt år för demokratier världen över. Ett val erbjuder oss som människor ett tillfälle att bekräfta vårt engagemang för demokratiska principer i en tid av omvälvande förändringar och utmaningar. Men också att bli manipulerade.

Annons

I våra samhällen sker en växande polarisering, en utveckling som närmast kan liknas vid en religionisering av politiska övertygelser.

Människor dras alltmer till åsiktsbubblor där gränserna mot andra inte bara blir tydliga, de distanserar. Denna trend, där fler och fler dras till personer som känner och tänker som en själv med attityden att omvärlden inte ”ser sanningen” prövar demokratin.

När fakta inte längre anses vara sann riskerar vårt offentliga samtal att omvandlas till ett ekosystem av sektliknande åsiktsyttringar, där oliktänkande kraftigt avfärdas.

Vi måste vara vaksamma på den information vi konsumerar och delar.

I en tid av AI-förstärkt kommunikation, skarpare geopolitik och en ständig jakt på individuell uppmärksamhet haglar desinformationen.

Vi står inför en paradox där teknikens framsteg, som skulle kunna föra oss närmare sanningen, i stället bidrar till samhällssplittring.

Denna splittring förvärras av spridandet av konspirationsteorier som dessvärre redan fått allt för stort fäste även bland välutbildade och rationella individer. Till exempel idén att ett fåtal globalister styr världen och att det finns en ”deep state” som egentligen styr våra samhällen och därför skall vi ta avstånd från våra myndigheter och valda politiker.

Narrativ som tidigare ansågs närmast stolliga förekommer nu i mainstream-samhället. Dessa består av en delikat blandning av sanningar och lögner snyggt kommunicerade via strategiska kommunikationskampanjer avfyrade av främmande och inhemska aktörer i syfte att söndra och härska.

Vår uppgift är nu att ta oss an denna utveckling på allvar.

Fler måste återupptäcka de demokratiska idealen och sträva efter en samhällskärna byggd på fakta, öppenhet och rationell argumentation.

Annons

I denna process är det avgörande att vi väljer ledare som är medvetna om och kan hantera den kommunikativa komplexitet som vår tid präglas av och inte falla ned i samma kaninhål av osund kommunikation som motståndarna redan gjort.

För att upprätthålla våra demokratiska institutioners integritet, måste vi som enskilda medborgare prioritera kritiskt tänkande och en öppen dialog.

Första prövning är hanteringen av Tucker Carlsons nu aktuella långa intervju med Vladimir Putin. Carlson är en röst som driver utvecklingen åt helt fel håll.

Annons
Annons
Annons
Annons