Annons
Ledare

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Lööf står ensam i den breda mitten

Det har inte varit en bra vecka för centerledaren Annie Lööf. Eller månad. Eller år.
Naomi AbramowiczSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 12 april 2022
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lööf och Lööf.
Lööf och Lööf.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nyligen uppdagades det att partiet med mottot ”ge kraft åt varje människa” uppenbarligen inte anser att det bör omfatta de egna medarbetarna. Aftonbladet avslöjade häromveckan att ett femtontal anställda har lämnat Centerpartiet på kort tid på grund av allvarliga arbetsmiljöproblem (30/3). Uppgifterna om missförhållanden på riksdagskansliet har lett till att Arbetsmiljöverket, på eget bevåg, bestämt sig för att skicka inspektörer till Centerpartiet.

Det är talande att flera av Lööfs närmaste medarbetare, såväl stabschef som pressekreterare, väljer att lämna partiledarstaben under ett valår. De som har framträtt med namn och bild i media har förvisso angett att de har fått nya spännande jobberbjudanden. Men inget jobberbjudande är så spännande att man lämnar bara några månader innan valet om man tror att partiet har en chans på makten. Och det har inte Centern.

Annons

För hur skulle egentligen en valseger för Centerpartiet se ut? Att hamna i regeringsställning vore nästan omöjligt. Relationerna med de gamla allianspartierna är frostigare än någonsin, och resonemangsäktenskapet med Socialdemokraterna är allt annat än bekvämt för den delen av centerrörelsen som fortfarande ser sig som borgerlig och sannolikt skulle leda till uppror i partilandet. Alltså står Lööf själv i den breda mitten som inget annat parti vill kännas vid, övergiven av såväl medarbetare som riksdagsledamöter.

För det är inte bara tjänstemännen som har flytt skeppet den senaste mandatperioden. Detsamma gäller partiets yngre garde som antingen har lämnat eller meddelat att de ska lämna riksdagen: den tidigare ekonomiskpolitiska talespersonen Emil Källström, riksdagsledamoten för Skåne läns södra Kristina Yngwe, migrationsprofilen Johanna Jönsson och den tidigare CUF-ordföranden Magnus Ek.

Även väljarna verkar fly Centerpartiet. Centerns dåliga siffror har hamnat i skymundan eftersom det går ännu sämre för småpartier som MP och Liberalerna. Men partiet har dragits med en sjunkande trend ända sen förra sommaren. Nu är Centerpartiet nere på mätningar knappt under sju procent, vilket är den lägsta siffran sen sommaren 2016.

Dessutom har partiets väljarunderlag förändrats till oigenkännlighet, enligt en genomgång av SCB:s partisympatiundersökningar från 2010 till 2018. Det gamla Bondeförbundet har nämligen blivit större i storstäderna än på landsbygden. Det är en skräll för ett parti som motiverat sin existens med att det alltid står på landsbygdens sida. Men tydligen står inte landsbygden längre på Centerpartiets sida – och inte heller lantbrukarna. En undersökning gjord av tidningen Land Lantbruk visar nämligen att fler lantbrukare hade lagt sin röst på Sverigedemokraterna än Centerpartiet.

Om Centern har slutat attrahera landsbygdsväljare, inte längre är borgerligt och lantbrukare numera föredrar Sverigedemokraterna – vad är då dess existensberättigande? Det ser ut som att Annie Lööf kommer att få ett fortsatt tufft år.

Annons
Annons
Annons
Annons