Annons
Ledare

Naomi Abramowicz: Glöm inte att ha med faster som förkläde

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kan andas ut. I samband med Socialdemokraternas kongress anklagades ministern för att ha tafsat på en kvinna på ett hotellrum. Hon sa att han tog henne på rumpan, Eneroth sa att bara han hälsade och lade handen på hennes rygg.
Gästkrönika • Publicerad 10 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Förkläde påkallat?
Förkläde påkallat?Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

På onsdagen meddelade åklagaren att förundersökningen läggs ner. Chefsåklagare Maria Sterup menade att Eneroths handpåläggning ”kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande”.

Det är också något man kan lägga åklagares resurser på mitt under brinnande gängkrig. Hade den typen av händelse ens varit föremål för en polisanmälan innan metoo-uppropet? Sannolikt inte. Metoo har nog rensat ut både svin och svinerier på arbetsplatserna. Men den har också gjort relationer mellan män och kvinnor i yrkeslivet mer komplicerade.

Annons

Samspelet mellan kolleger är inte riktigt lika enkelt längre. Något kan ju ske som skulle kunna misstolkas. Och man kan lätt hamna i en situation där ord står mot ord. Titta bara på Eneroth. Och han var inte ens ensam med personen ifråga, utan i ett rum fullt med folk.

Problemet är att det inte är de riktiga svinen som ändrar sitt beteende. Det gör de som är mer försiktigt lagda, som inte vill ta risker i onödan. Det är de som oroar sig för att en kram ska ses som något annat än vänskaplig, eller att ett skämt ska vara olämpligt.

En amerikansk studie från 2010 om betydelsen av mentorskap för karriären visade att män i chefsposition hellre valde att vara mentor åt en ung man än en ung kvinna. Anledningen? Om man som äldre man är mentor åt en yngre kvinna är risken större att anklagas för sexuella trakasserier och i värsta fall få sparken på grund av olämpligt beteende, det bekymret slipper man om det rör sig om en ung man. Och det här var alltså innan metoo.

En forskningsartikel från 2019, också skriven av amerikanska forskare, visar att det inte tog lång tid för metoo att sätta avtryck på yrkeslivet. Och inte bara på ett positivt sätt. Exempelvis svarade en tredjedel av männen att de var obekväma med att vara ensam i jobbsammanhang med en kvinnlig kollega. Den ökade rädslan för eventuella anklagelser om sexuella trakasserier kommer säkerligen att ha en negativ effekt på såväl kvinnors karriärer som jämställdheten i ett långsiktigt perspektiv.

Lyckligtvis råder en annan syn på jämställdhet i Sverige än USA, och en annan syn på stämningsansökningar. Men det finns inget annat land som Sverige inspireras av lika mycket. Och få länder påverkades i lika stor utsträckning av metoo som Sverige. Därför är det inte långsökt att föreställa sig att en liknande utveckling kan ha skett här, om än i mindre omfattning.

Även om metoo skulle vara kvinnornas revansch så kan det vara de som förlorar på den på sikt. Snart blir det väl dags att göra som i kostymdramerna som utspelar sig på 1800-talet, där det alltid sitter en faster handarbetandes i ett hörn vars främsta uppgift är att kontrollera att det inte sker några otillbörligheter mellan könen. Det hade säkerligen underlättat för Tomas Eneroth.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons