Naod Habtemichael: Naod Habtemichael: Ryska spioner måste avslöjas
Civilklädda personer från Säpo lyckas gripa en svensk man när han möter ett ryskt ambassadråd, men som i själva verket tillhör Rysslands underrättelsetjänst. Det kunde ha varit en scen i en rafflande spionthriller. Likväl är det en händelse som utspelades på en restaurang i Stockholm i början av 2019.
På måndagen väcktes åtal för spioneri mot den 47-årige mannen, som misstänks för att ha sålt hemliga uppgifter till Ryssland under flera år. Mannen har tidigare jobbat på Volvo Cars och Scania och han nekar till anklagelserna om att han olovligen ska ha överlämnat känsligt material som tillhör fordonstillverkarna.
Banden mellan ryska underrättelsetoppar och Kremls maktcentrum har tydliggjorts av Stefan Kristiansson, tidigare chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, i en rapport för tankesmedjan Frivärld. Underrättelsetjänsten som fokuserar på civila mål benämns SVR, och är ryska statens organ för verksamhet i utlandet. Chefen för SVR, Sergey Naryshkin, har ett förflutet som talman för parlamentets underhus, Duman. Dessutom sitter han i det nationella säkerhetsrådet och rapporterar direkt till president Vladimir Putin.
”Var tredje rysk diplomat i Sverige arbetar för rysk underrättelsetjänst.”
Av en tillfällighet visade det sig att ambassadrådet som greps vid tillslaget i Stockholm tidigare har pekats ut som Sverigechef för SVR (DN 14/3 2019). Hans handlingar var nog ingen överraskning för våra myndigheter. Häromåret kunde Säpo konstatera att drygt var tredje rysk diplomat i Sverige i själva verket arbetar för rysk underrättelsetjänst.
Även Kina och Iran lurar i vassen. Deras övergripande mål är att stärka den egna industrin på bekostnad av västs konkurrensfördelar och tekniska spjutspetskompetens. Enligt Säpo uppgår det årliga värdet av det som blir stulet till flera miljarder kronor. Det handlar sålunda inte om växelpengar.
I takt med att telefaxen har fasats ut till förmån för smarta telefoner har samhället blivit alltmer exponerat för nya, mångfacetterade säkerhetshot. Det handlar om alltifrån spionage och cyberangrepp till att sprida känslig information på internet.
Sveriges säkerhetsberedskap förtjänar högre prioritet. För att identifiera sårbarheter i vår säkerhet krävs en ökad utbildning av såväl medborgare som personer på olika nyckelpositioner. Främmande makter har inte mycket till övers för varken blåögdhet eller senfärdighet.
Putin är ökänd som en oberäknelig ledare som styr i machiavellisk stil. Han förnekar förstås till allt – från inblandningen i förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj till Rysslands statsunderstödda dopingprogram inför vinter-OS i Sotji 2014. Så vi vara säkra på en sak: I Kreml kommer de fortsätta att låtsas som att det regnar. Men det får inte Sverige göra.