Annons
Ledare

Naiva är en sak – men måste vi vara korkade också?

Terrorister och krigsförbrytare får bidrag, svenska främlingspass och bättre villkor än ukrainska flyktingar. Hur mycket usel styrning ska svenska medborgare tåla?
Ledare • Publicerad 20 april 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill dra in förmåner och pass för personer som utgör säkerhetshot mot Sverige.
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill dra in förmåner och pass för personer som utgör säkerhetshot mot Sverige.Foto: Paul Wennerholm/TT

Sverige är ett attraktivt land. För många. Långt ifrån alla som kommer hit för att etablera sig har goda avsikter. Somliga asylsökande fastnar i Säkerhetspolisens nät och kan konstateras utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet. Alltså ska de utvisas.

Men Migrationsverket kan inte utvisa människor till länder där de riskerar sitt liv. Därför får varje år misstänkta terrorister och krigsförbrytare tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillstånd som ger dem tillgång till det svenska välfärdssystemet, inklusive rätt att arbeta och få pensionspoäng, samt ett främlingspass som gör att de kan resa in och ut ur landet.

Annons

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik konstaterar i en intervju SR P1 (20/4): ”De här terroristerna har ju bättre villkor än ukrainarna. Och det är också stötande.” ”Tyvärr blir det fler och fler. Nu är vi uppe i ett 70-tal som är säkerhetshot. Och över 300 krigsförbrytare.”

Mikael Ribbenvik och Migrationsverket har lagt ett förslag till regeringen att lagen ska ändras så att dylika utvisningar i stället stoppas tillfälligt. Något uppehållstillstånd och fullständig tillgång till välfärdssystemet ska därmed inte ges. Inga terrorister och krigsförbrytare ska resa omkring med svenska främlingspass på fickan.

Mikael Ribbenvik, som inte fått sitt förordnande som generaldirektör förlängt av den nya regeringen, pekar på att han i flera år har försökt få till ändrad praxis på området. Men det har stupat på att Migrationsöverdomstolen inte såg att det fanns lagstöd för att dra in förmånerna. Och politikerna har fortsatt att sova.

”Jag slutar nästa månad och tänkte att jag gör ett försök till” konstaterar Mikael Ribbenvik.

Möjligen ligger det ett meddelande i det till regeringen om att det den kritik som riktas mot Migrationsverket och i slutänden mot Mikael Ribbenvik också i hög grad landar hos politikerna. Ribbenvik har pekat på absurditeterna och riskerna med att försörja människor som utgör ett säkerhetshot, men de ansvariga har inte förmått att agera.

Svenska medborgare har hört toppolitiker be om ursäkt för att de råkat vara naiva och inte sett hoten. Naivitet kan man mogna från. Men att låta svenska skattebetalare försörja misstänkta terrorister och krigsförbrytare, samt förse dem med främlingspass, det är värre än naivitet. Det är korkat – och ytterst farligt.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons