Annons
Ledare

Myndigheterna säljer dig

Myndigheter har alla möjliga uppgifter om oss.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2013

Vi kan inte neka dem att samla in och göra register av dem. Många av de uppgifterna blir sedan offentliga. De blir det på grund av den offentlighetsprincip som är viktig och gör det möjligt att granska makten.

Det finns en baksida med offentligheten i Sverige, den att vem som helst kan ta reda på väldigt mycket om varje individ. Det får vi köpa eftersom motsatsen gör att myndigheters beslut och makthavares förehavanden blir betydligt svårare att granska annars. Demokratin skulle förlora stort på det. Sedan finns det tyvärr kriminella som utnyttjar offentligheten till att enkelt kapa identiteter. Det finns Aftonbladet och Expressen som med sina anskrämliga listor av allt fjantigare slag – de fick störst löneökning i Ödeshög 2013, typ – hotar den offentlighetsprincip som journalistiken i hög utsträckning lever på.

Annons

Och så finns det myndigheter som aktivt säljer sina register. Som Transportstyrelsen, som har prislistor över vad det kostar att få ta del alla som äger en speciell typ av fordon, vem som har dragkrok eller andra saker . Bra för den som vill skicka riktad reklam. Skräp för den som tvingats lämna ifrån sig uppgifterna och nu påtvingas reklam.

Det är illa nog att Aftonbladet drar journalistiken och offentlighetsprincipen i smutsen. Transportstyrelsen och andra myndigheter ska skydda medborgarna, inte sälja ut dem.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons