Annons
Ledare

MP:s ohållbara politik

Sverige behöver inte mer skattehöjningar. Eller en regering som inkluderar Miljöpartiet.
Ledare • Publicerad 17 april 2014
Per Bolund håller i MP:s ekonomiska politik.
Per Bolund håller i MP:s ekonomiska politik.Foto: Foto: TOBIAS ROSTLUND

Tävlingen om vem som kan höja skatten mest har börjat. När regeringen presenterade vårpropositionen förra veckan sade finansminister Anders Borg (M), vars parti har skattesänkningar i sina gener enligt tidigare partiledaren Ulf Adelsohn, att det är skattehöjningar som gäller framöver.

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund gjorde sitt bästa för att låta som Borg då han presenterade MP:s vårmotion på onsdagen. Han meddelade att partiets reformer finansieras fullt ut, krona för krona. För att finansiera de ambitiösa reformerna krävs en hel del pengar. MP vill höja skatten med drygt 27 miljarder. De största satsningarna går till att förbättra skolan, miljön och arbetsmarknaden.

Annons

Det är tydligt att Miljöpartiet aspirerar på att ta över rollen som Sveriges skolparti. För att lösa den svenska skolans många problem vill man öka resurserna än mer. Men folkhögskoleläraren tillika språkröret Gustav Fridolin verkar inte ha gjort sin läxa. Många experter, däribland OECD:s vice utbildningschef Andreas Schleicher som är ansvarig för Pisa-undersökningen, har påtalat att lösningen inte är mer pengar – utan fler skickliga lärare. Den svenska skolan är redan bland de dyraste i världen. Trots detta är den inte den bästa.

Inte helt oväntat består vårmotionen av ett stort antal miljösatsningar, däribland flera miljöskatter. MP visar än en gång att partiet främst riktar sig till den urbana storstadsväljaren. Bland annat vill man införa en lastbilsskatt. Något som skulle drabba de åkerier som är verksamma inom glesbygden och behöver åka långa sträckor för att frakta varor.

Partiet vill även höja skatten på koldioxid, trots att Sverige redan har världens högsta koldioxidskatt. Det skulle slå mot de som bor på landsbygden och inte har möjlighet att välja ett annat färdmedel än bil.

Trots att Miljöpartiet vill att fler ska utbilda sig, i budgeten satsas åtskilligt på fler högskoleplatser, tycks det inte som att man vill att det ska löna sig att satsa på en högskoleutbildning. Partiet vill höja marginalskatten för den som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden för att finansiera satsningar på skolan. I dagsläget har Sverige redan världen högsta marginalskatt. Att ytterligare höja den skulle drabba nästan 900 000 av Sveriges löntagare.

Vad hade finansminister Borg att säga om Miljöpartiets skuggbudget? Även om Bolund sade att partiets reformer finansieras krona för krona fick han inte godkänt. Borg anser att partiets ekonomiska prioriteringar kan bidra till att riskera svensk ekonomi vid en ny lågkonjunktur.

Miljöpartiet bör minnas att skattehöjningar inte är detsamma som att ta ansvar för Sverige. Ett ökat skattetryck löser inte de samhällsproblem som MP gör anspråk på att ta itu med. Det skulle göra mer skada än nytta. Det är även något för finansminister Borg att komma ihåg.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons