Annons
Ledare

Möt människan – bemöt åsikter

P1 har gått för långt. Mångfalden kan upprätthållas på andra sätt.
Ledare • Publicerad 22 december 2012
Täppas Fogelberg.
Täppas Fogelberg.Foto: Leif R Jansson

Som vanligt var det liv i luckan när radioprogrammet ”Ring P1” sändes igår. Det var många personer som ringde och ville säga sitt hjärtas mening till programledaren Täppas Fogelberg och alla radiolyssnare. Men för ovanlighetens skull var det själva radioprogrammet som stod i centrum.

I fredagens DN avslöjades att programmet under hösten har börjat åsiktsregistrera de som ringer in. Det var tydligt att det väckte många upprörda känslor hos de som medverkade i programmet i går. Några ville fullt förståeligt veta vad som registrerats om dem och att detta skulle tas bort.

Annons

Men det gäller att hålla isär begreppen. Redaktionerna för ”Ring P1” – programmet sänds från flera orter i Sverige – har under många år haft en databas där namn, telefonnummer och ämne registreras. Syftet med telefondatabasen är att få en mångfald av röster, ämnen och att undvika att en person ringer in under olika namn. Ett sådant register är inte olagligt på något sätt utan fungerar som ett redaktionellt verktyg.

Enligt vad Täppas Fogelberg berättade i gårdagens program har databasen, enligt ett nytt direktiv, under hösten utökats till att även registrera uppgifter om religiös tillhörighet, särskilda sjukdomar och politisk hemvist. DN skriver att radiostationen i Göteborg lagt in mest information medan redaktionerna i Malmö och Sundsvall inte följt direktivet att registrera åsikter.

”Ring P1” fyller en viktig funktion där den vanlige medborgaren har möjlighet att fritt få säga sin mening. Syftet för den som ringer in är självklart att så många som möjligt ska få ta del av ens åsikter. I det avseendet kan inte en så kallad åsiktsregistrering vara problematisk, den kan ju vem som helst som lyssnar på radion göra.

Däremot kan det uppstå problem om den som säger sig värna om yttrandefriheten av olika anledningar inte låter vissa personer komma till tals för att de har en viss politisk eller religiös hemvist. Därför borde det vara uppenbart att ledningen för ”Ring P1” ska göra det rätta och slopa sin fördjupade registrering av sina inringare.

Samhället är inte betjänt av att övervakningen av medborgarna ökar ännu mer. Istället ska det civiliserade samtalet uppmuntras så att varje individ ges möjlighet att fritt framföra sina åsikter utan att det finns en förutfattad uppfattning om vem man är. Det kan vara än viktigare i en tid när det anonyma näthatet frodas allt mer.

Det är viktigt att skilja sak från person. Det handlar om att möta människan och bemöta åsikter. Det borde gälla i verkliga livet, på nätet såväl som i radioetern.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons