Annons
Ledare

Monopolinget recept

Innan apoteksmonopolet avreglerades för tre år sedan var det konsumenterna som fick dansa efter statens pipa.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2013

Att bli sjuk på vilodagen var inte passande, åtminstone om man inte råkade bo i någon av Sveriges storstäder med söndagsöppna apotek. Och nåde den som fick nästäppa efter kl 18 på en vardag!

Det är nog få som vill ha monopolet åter. Förutom möjligtvis Farmaciförbundet. I en debattartikel i gårdagens DN drömmer de sig tillbaka till den tid då Sverige hade, vad de menar att många kallade; ”världens bästa apotek­system”. Men det var på den gamla goda tiden.

Annons

När de beskriver hur det ser ut i dag målar de istället upp en nattsvart bild. Arbetsmiljön är dålig. Patientsäkerheten riskeras. Personalen får inte tillräcklig möjlighet att vidareutbilda sig och halkar efter kompetensmässigt. Dessutom har de knappt tid med kunderna eftersom att det finns en tidbegränsning när det kommer till hur länge var person ska betjänas. Och vad är det som har orsakat dessa problem? Vinstintresset, naturligtvis.

I går förmiddag gick Sveriges Apoteksförening ut med ett svar på Farmaciförbundets artikel. De opponerade sig mot en stor del av fackförbundets synpunkter. I en kommentar till Ekot (5/8) menade Johan Waller, vd för Sveriges Apoteksförening, att en del av kritiken var ”gnällig” och att vissa påståenden var felaktiga.

Debatten som har blossat upp tycks vara en klassisk dragkamp mellan arbetsgivare och arbetstagare. Men i och med att kritiken mot avregleringen är central i Farmaciförbundets text ger det större massmedial uppmärksamhet, och ökar pressen på Apoteksföreningen att hörsamma kraven. Förmodligen ligger sanningen någonstans mittemellan de två parternas utsagor.

Bortsett från Apoteksföreningens och Farmaciförbundets dispyt har avregleringen inneburit en smärre revolution för Sveriges konsumenter. Enligt statistik från Statskontoret har det tillkommit 356 nya apotek. Jämfört med för tre år sedan finns det kring 5700 nya försäljningsställen där man kan köpa läkemedel. Dessutom har apotekens öppettider förbättrats väsentligt. Det går med andra ord alldeles utmärkt att bli sjuk utan att behöva ringa och fråga staten om lov ifall det råkar passa med Apotekets schema.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons