Annons
Ledare
Det finns inget att invända mot den uppmärksammade tingsrättsdomen gällande den smaklösa utnämningen till ”Årets fuckgirl”, offentligt uppläst med en infantil och infam motivering på en studentfest i somras. Men många unga bör lära sig något av det.
Ledare • Publicerad 21 november 2018 • Uppdaterad 22 november 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ska vara fest för alla.
Ska vara fest för alla.Foto: Fredrik Sandberg / TT

En fest för att fira en stor dag i livet, studenten. 100 unga vuxna från Trelleborg samlas på restaurang Glasklart. En av gästerna kallas upp på scenen för att utses till ”Årets fuckgirl”. I högtalarna spelas musik som enligt tingsrätten ”anspelar på att sångerskan är en hora”. En motivering läses upp som förutom de grova sexuella anspelningarna avslutas med att ”Årets fuckgirl” inte gillas av andra tjejer.

Vem kommer på att en sådan idé är bra? Varför sätter ingen stopp längs vägen? Varför förstår ingen att någon kommer att bli genuint ledsen av det här?

Annons

Några klasser hade inte deltagit i omröstningen, av tingsrättsdomen framgår inte varför men förhoppningsvis var det för att några kloka hade insett att detta skulle kunna skada någon. Heder åt dem. Tänk om tillräckligt många hade haft mod att ställa sig upp och säga att det här är för grovt, det är mobbning, det är allas blickar riktade mot en utsatt tjej som måste låtsas att det är roligt att få killars outlevda sexuella fantasier applicerade på sig själv.

Att dessa unga vuxna inte nått så långt att de förstår att det rätta på en studentbal vore att göra någon genuint glad med en utnämning från hjärtat är en sak, sådant kräver en mognad och medmänsklig generositet som långt ifrån alla utvecklar ens under ett helt liv. Men att göra en fest för alla, vid en höjdpunkt i livet, till ett skratt åt någon – hur kan ett kollektiv studenter bli så korkade?

Barn och ungdomar kan man förlåta en hel del – och skylla på föräldrarnas misslyckanden. Men i detta fall handlar det om människor som av samhället anses myndiga, som själva vill bli betraktade som vuxna och som har haft en mängd år på sig att fundera över sina egna värderingar. Hur vill jag bli behandlad? Hur vill jag behandla andra? Ni vet de där bibliska orden som varje humanist, ateist såväl som gudstroende, skriver under på att de är en bra utgångspunkt för livet, ord man återkommer till varje gång man har misslyckats med att vara en så bra människa man önskar vara.

Det finns anledning att fundera över varför utmärkelsen ”Årets fuckboy” användes av försvaret som ett argument för att utnämningen ”Årets fuckgirl” skulle kunna betraktas som något hedrande. Det pekar på något som är märkligt, att samma sexuella erfarenheter är hedrande för ett kön men skamligt för ett annat. Det är en bild som vi alla borde ha gjort upp med för länge sedan. Men snarare än ett försvar är det vilseledande. För alla gäller att det är var och en som avgör när hon eller han väljer att tala om sin sexualitet och på vilket sätt. Av motiveringen framgår tydligt att syftet är att framställa personen som känslokall inför andra – oavsett kön är det ingen hedervärd egenskap.

Är det något som kan kännas fel med domen är det att en person får ta hela skulden, men det är svårt att se att åklagare och domstol har något alternativ. Den som sprider förtal är den som får ta ansvar för det, man är då mer än bara ”budbärare”. Att viska något ofördelaktigt om en tredje person i örat på en bänkgranne är något annat än att ropa ut samma sak på torget.

Men i en bredare mening är det ett kollektiv som bär ansvaret. Finns det riktigt mod bland dem som på något sätt känner sig delaktiga finns det många sätt att be om ursäkt på. Naturligtvis direkt till den drabbade personen. Men också genom att våga säga till andra att det här var fel, nästa gång gör vi något snällt istället. På det viset kan det trots allt komma något gott ur detta.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons