Annons
Ledare

Moderat maktpolitik avslöjar sprickorna

Säg den lycka som varar för evigt. Så skulle man kunna beskriva stämningsläget hos Miljöpartiet och de tre mindre regeringspartierna, när migrationsminister Tobias Billström (M) sågar den utredning från i måndags som föreslår att papperslösa och asylsökande ska få samma hälso- och sjukvård som alla som är folkbokförda i land.
Ledare • Publicerad 3 juni 2011
Migrationsminister Tobias Billström.
Migrationsminister Tobias Billström.Foto: 

Ett ordstäv som bättre beskriver situationen är kanske ”som man bäddar, får man ligga”.

För vad de mindre partierna uppfattar som att Tobias Billström sviker den migrations­politiska uppgörelsen från i början av mars är egentligen ett svek mot deras bild av uppgörelsen. Redan från början var uppgörelsen mycket vagt formulerad. Och detta utnyttjar nu migrationsministern.

Annons

Mycket riktigt påpekar Billström att överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet gällde utökad vård för vissa grupper, inte för alla, även om detta är vad samtliga partier förutom Moderaterna har läst in i överenskommelsen. Det är därför fyra partier välkomnar utredningen medan ett sparkar bakut.

Men Billströms uttalande blottlägger mer än ihåligheterna i uppgörelsen med Miljöpartiet. Dels avslöjar den ministerns egen cynism. Han försöker återigen reducera rätten till vård till en kostnadsfråga och passar dessutom på att lufta dunkla resonemang om vårdturism eller att människor kommer att trotsa avvisningsbeslut för att snylta på den svenska vården.

Det är ett resonemang som är lika osannolikt som det är osympatiskt.

Billströms agerande avslöjar också sprickor i regeringen. Det är ingen hemlighet att de tre mindre partierna länge slagits för den här frågan, medan Moderaterna hela tiden har spjärnat emot.

Den utredning som man nu bråkar om tillsattes till exempel redan i april 2010 av social­minister Göran Hägglund (KD) – ett helt år innan den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet. Och redan då konstaterade den kristdemokratiska partiledaren att ”min uppfattning är att hälso- och sjukvård bör vara en rättighet för alla”.

Så sprickan fanns där redan tidigare. Överens­kommelsen med Miljöpartiet var dock ett gyllene tillfälle att överbrygga den. Moderaterna skulle kunna ha övergett sin tidigare ståndpunkt utan att det hade uppfattats som en prestigeförlust, att man hade gett efter för de tre andra allianspartiernas krav.

Till på köpet skulle vi dessutom få en situation där en persons vårdbehov, inte legala status, skulle avgöra vårdinsatsen.

Så blir det inte, i alla fall inte än på ett tag. Tacka en migrationsminister som biter sig fast i medvetet vaga formuleringar och ett Moderaterna i behov av att markera för det.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons