Mobbning – ständigt närvarande i skolorna
Ystads Allehandas Skurupsredaktion har i ett antal artiklar skildrat mobbning av barn och förtvivlade föräldrar, som menar att deras problem har negligerats av skolan.
Som utomstående är det alltid omöjligt att veta exakt vad som har hänt i enskilda fall, men det hindrar inte att det är bra att föräldrar vågar och får utrymme att berätta vad deras barn har utsatts för. Det gör att fler, barn och vuxna, kan se att de inte är ensamma om att uppleva mobbning och utfrysning.
För de berörda ansvariga inom skolan – anställda och politiker – blir det en väckarklocka och en anledning att utvärdera det egna arbetet för att förebygga att mobbning uppstår och att ta itu med det som dyker upp. När föräldrar uppger att de inte blir kontaktade av skolan när deras barn blir slagna av andra elever, då låter det extremt allvarligt och måste utredas i botten.
Lagstiftningen om skolplikt är stark i Sverige. Det innebär i praktiken att det är väldigt svårt för svenska föräldrar att hålla barnen hemma från skolan med hänvisning till att de utsätts för trakasserier, hot eller rentav våld. Det understryker vilket ansvar skolan tar på sig och vilken rätt föräldrar har att ställa krav på att skolan är en trygg miljö för barnen.
Problemen med barn som vägrar gå till skolan är också något som har ökat. Tobias Forsell, doktor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet som forskar om problematisk skolfrånvaro, menar att mobbning är en pådrivande faktor till det (14/2 23 forskning.se).
Den svenska skolplikten skiljer sig mot exempelvis Finland där det finns läroplikt – numera ända upp till 18 års ålder (Yle 15/10 20). Det ger föräldrar mer makt – och direkt ansvar för barnens skolgång. Hemskolning är möjligt, vilket har lockat en del svenska familjer till svenskspråkiga delar av Finland, främst Åland. I en artikel i Liberal Debatt (1/3 2023) heter det: ”Många föräldrar ser också stora fördelar med att kunna ge barnen en tryggare social miljö än skolan, där mobbning och konflikter mellan olika grupperingar är vanligt förekommande.”
Det är ett gravt underkännande av skolan när den blir en miljö där barn känner sig utsatta snarare än en plats för utbildning. Det talar för det finska systemet – som dock kräver en hel del kontroll över att föräldrarna sköter sitt uppdrag. Man kan nämligen samtidigt ha i åtanke Ystadsfallet där barnen hölls isolerade från skola och övrig omvärld, något som för övrigt skildras i en färsk bok av Leone Milton, som uppmärksammas på YA:s kultursidor.
Mobbning mot barn, ofta kopplat till skolan, är ett evigt problem. Sociala medier har skänkt en ny dimension, där man som utfryst eller mobbad kan hitta både själsfränder och fiender.
Det är en utopisk tanke att helt utrota förekomsten av trakasserier i skolan, men ökad medvetenhet och resolutare agerande från de vuxna kan förbättra situationen. Vackert formulerade värdegrunder har föga betydelse om de bara blir ord på en skärm eller i en pärm. Det avgörande är hur de vuxna i skolan agerar – och tillåts agera – för att mota mobbare och skydda offer.