Annons
Ledare

Misslyckad trestegsraket

TA anser: Trots rakethaveriet utgör Nordkorea ett hot.
Ledare • Publicerad 14 april 2012

Nordkorea ville visa musklerna och skickade upp en raket. Den smällde inte så högt. Men landet fortsätter att vara en huvudvärk för sina närmaste grannar och USA.

I morgon är det hundra år sedan Nord­koreas förre president – läs diktator – Kim Il Sung föddes. Som en förfest till firandet av ”den evige presidenten” sköt landet sent på torsdagen svensk tid upp en långdistansrobot. Efter bara en minut sprängdes raketen i bitar och störtade i havet. Enligt Sydkoreanska försvarsdepartementet berodde haveriet på att första och andra raketsteget inte skiljdes åt.

Annons

Nordkorea hävdar att syftet var att sända upp en vädersatellit. Men många tvivlar på det och menar att uppskjutningen istället var ett test av en långdistansrobot som kan bära kärnvapen. Därför var fördömandena många på fredagen.

Sydkoreas försvarsdepartement kallade uppskjutningen för en ”militär provokation”. Kritiker från bland annat USA, Japan, Tyskland och Storbritannien instämde och ansåg att Nordkorea brutit mot internationella förpliktelser.

Den officiella reaktionen från Nordkorea lät vänta på sig men efter några timmar bekräftade landets nyhetsbyrå KCNA att försöket att sätta en satellit i omlopp hade misslyckats. Att den nordkoreanska regimen öppet erkänner sådana fel är ovanligt.

Vid två tidigare misslyckade raketuppskjutningar 1998 och 2009 vidhöll man från officiellt håll att de varit framgångsrika. Den här gången kunde man inte undanhålla sanningen från folket.

Efter fjorton års försök har landet inte lyckats med sitt raketprogram. Men det går inte att räkna bort faran med Nordkorea. Landet har tidigare genomfört lyckade kärnvapenprov. Kombinationen av en långdistansrobot med kärnvapen är inget som omvärlden stillatigande kan beskåda.

Att övervinna jordens dragningskraft och skicka ut en raket i en omloppsbana är svårt och mycket kostsamt. Många har försökt men få har lyckats. En vanlig lösning är att låta raketen bestå av flera separata delar med bränsle och motor. Fördelen är att när bränslet efter första steget är slut kan raketen släppa både motor och tank och därmed bli lättare och få förnyad kraft till nästa steg.

Det troliga är att Nordkoreas raketuppskjutning var ett sätt att ytterligare stärka den nye ledaren Kim Jong-Uns ställning i landet. Den drömmen gick upp i rök. Istället är det den hårt prövade befolkningen som drabbas när landets resurser går till militär upprustning framför satsningar på eftersatt jordbruk och infrastruktur.

Det visar att omvärlden måste göra allt för att öka trycket på Nordkoreas regim. Landet är inte bara ett hot mot världen utan även mot sin egen befolkning.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons