Annons
Ledare

Missbrukat förtroende

Regionrådet Michael Sandin får svårt att sitta kvar. Hans agerande skadar hela femklöverns trovärdighet.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2013
Ska drickas på eget konto.
Ska drickas på eget konto.Foto: Foto: Matilde Campodonico

”Det viktiga är att skicka signalen att vi inte tycker att det här är acceptabelt. Alltså, man får inte göra så här.” Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) tog i Sveriges Radio (13/10) avstånd från det sätt som Michael Sandin (M), regionråd med ansvar för vårdfrågor och tidigare kommunalråd i Staffanstorp, använt sitt tjänstekort. Av det följer rimligen att Sandin inte kan sitta kvar på sin post.

SVT och Sydsvenskan har efter Uppdrag Gransknings program om Staffantorpspolitikernas resa till Cannes, grävt djupare i kvittohögarna. I detta fall fanns det all anledning att gräva. Sandin har i flera fall bjudit politiska kollegor på dyra middagar med alkohol.

Annons

Alla krogbesök och taxiresor är inte fel. Regionråd och kommunalråd ska representera, annars sköter de inte sitt jobb. Att det kan vara svårt att skilja på arbete och fritid, särskilt för människor i höga positioner är inget nytt. För den som får sin lön av skattepengar och skickar sina representationskvitton att också betalas av skattepengar, gäller det därför att vara extra försiktig. Hellre en cappuccino betald från den egna plånboken än en konjak på skattebetalarnas konto.

Exemplen är för många för att ursäktas. SVT Sydnytt visade i förra veckan att Michael Sandin i oktober 2012 tagit med det förra regionrådet Rolf Tufvesson (KD) på Grand Hotel i Lund. Över löjrom till förrätt, två glas starköl, fem glas vin, cappuccino och dubbel espresso, kaffe, choklad och whisky, rom och calvados ska de ha diskuterat Uppåkra arkeologiska centrum. Notan på 2 400 kronor skickades till Staffanstorps skattebetalare.

Sandin fortsatte att representera på liknande sätt när han tog steget över till regionråd. 27 mars i år betalade han 1 408 kronor för en middag med sin politiske sekreterare och en annan moderat politiker. Därefter blev det taxi från Malmö till hemmet i Staffanstorp. Taxiresorna har varit många och inte alltid tydligt kopplade till arbetet. Alkohol på skattebetalarnas bekostnad har också druckits under dagtid, vid en lunch i Visby under Almedalsveckan dracks fyra starköl (Sydsvenskan).

Nu införs regler om att all intern representation i regionen ska vara alkoholfri. Reglerna för taxiresor ska också ses över. Men den politiska skadan är stor för femklövern och i synnerhet för Moderaterna. Kärnan i debatten om effektiviseringar har varit nödvändigheten av att vara försiktig med skattepengar. Om då centralt placerade politiker samtidigt finansierar sin konsumtion av exklusiv mat och alkohol via landstings- och kommunskatten raseras trovärdigheten.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons