Ledare

Ministrar i rampljuset

Det är lika bra att ta ut alla sopor på en gång.
Ledare • Publicerad 7 oktober 2010
Nya regeringen på språng.
Nya regeringen på språng.Foto: 

2006 misslyckades Fredrik Reinfeldt med detta, vilket gav två ministeravgångar på kort tid. Nu har varenda fortkörningsböter redovisats för journalisterna. Varje skrymsle i ministrarnas förflutna har dammsugits efter potentiella trovärdighetshot.

Erik Ullenhag, stadgad småbarnspappa med fyra år som partisekreterare bakom sig, testade marijuana i ungdomen. Mediereaktionen är rent ut sagt erbarmlig. Expressen fyllde på onsdagen både framsida och löp med ministrarnas syndaregister.

Ulf Kristersson betalde en städerska svart år 2001. Peter Norman har en framgångsrik karriär bakom sig, och fick en rejäl bonus på den tiden han arbetade för kapitalförvaltningsbolaget Alfred Berg.

”Miljonbonusar, knark och svarta pengar” stod det på Expressens löpsedel. Ovanför texten – porträttbilder på Ullenhag, Norman och Kristersson. Nu väntar vi bara på nakenchocken – EU-minister Birgitta Ohlsson kom till världen utan kläder.

Det är rätt och rimligt att granska våra ledande politiker. Men när ungdomssynder förvandlas till fetstilt rubrik talar tidningen inte bara med dem som läser artikeln, utan också med dem som bara ser löpsedeln. Och på löpsedeln kopplas Ullenhag och Kristersson till knark och svarta pengar, med en air av Gudfadern eller rysk maffia. Det är inte seriös journalistik.

Vissa menar att folk med rent mjöl i påsen inte behöver oroa sig, varken för FRA-övervakning av e-post eller potentiella arbetsgivare som begär ut brottsregister. Man kan naturligtvis också hävda att de som har orent mjöl inte borde bli politiker, och att resten minsann inte behöver oroa sig. Men med en tillräckligt fet rubrik förvandlas småsaker till skurkfasoner och gangsterbakgrund. Så blir en lite småtöntig familjefar, som tillbringade tonåren med att diskutera ideo­logi i ett politiskt ungdomsförbund, uthängd som knarkare.

Ju futtigare problem som hängs ut, desto fler kommer att hålla sig borta från toppuppdragen. Det handlar inte om att försyndelserna påverkar det politiska uppdraget negativt, utan om rädslan för att bli skinnflådd och uthängd till allmän beskådan. Den digitala revolutionen kommer att göra det förflutna allt bättre dokumenterat, och enkelt sökbart på internet.

Ja, men låt bli Facebook då, säger vissa. Ja, men låt bli att testa marijuana, kan man ju också säga. Men vi ska vara medvetna om vad det innebär. Ett livslångt renhetskrav på potentiella politiker dömer ut stora delar av svenska folket. Så får vi livstidspolitiker som aldrig gjort något dumt, som aldrig misslyckats eller klantat sig. Tänk så oerhört många erfarenheter vi kommer att missa.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.