Ministerns ovärdiga Ystadsattack
Att Ystads kommun och socialnämnd inte har klarat ekonomin de senaste åren är välkänt. 2018 landade underskottet på drygt 31 miljoner kronor i förhållande till budget. Läget var så alarmerande att en extern utredning tillsattes för att få bukt med underskotten. En del, runt 12 miljoner kronor, kunde förklaras av ökat ekonomiskt bistånd och ett stort antal tvångsplaceringar enligt LVU och LVM. Men huvuddelen av underskottet, nära 24 miljoner kronor, låg inom hälsa, vård och omsorg. Ökad vårdtyngd och fler vårdtagare i hemtjänst och kostnader för förstärkt bemanning angavs som huvudanledningar i granskningen från E&Y. Ett enskilt fall kostade 2,5 miljoner kronor för en assistentgrupp som inte var budgeterad.
Ledarsidan har alltid varit tydlig med att socialnämnden har en svår roll. Mycket är lagstyrt och i en liten kommun kan enskilda fall av tvångsplaceringar påverka ekonomin i hög grad. Det förra S/C-styret och socialnämndens dåvarande ordförande Roger Jönsson (S) hade förstås ett övergripande ansvar för budgeten och att hålla den. Men i alla politikerläger vet man att rollen som socialnämndsordförande är en av de mest otacksamma. Antingen får man uppmärksamhet för att ekonomin inte går ihop eller för att man tvingas till förändringar och besparingar. Så var det när Roger Jönsson tvingades leda en nämnd som hösten 2017 föreslog nedläggningar av en lång rad verksamheter för personer med funktionsnedsättning.
Nu får (avgående) socialnämndsordförande Jan Erlandsson (-) och M/KD-styret uppmärksamhet ändå upp på ministernivå. Socialnämnden brottas med fortsatt stort underskott – även om nämnden och dess ordförande lyckas få ner det fortsätter man att leta efter åtgärder inför nästa år. En del handlar om matdistributionen i hemtjänsten.
Aftonbladet skrev en artikel om att den varma maten i Ystads hemtjänst ska tas bort. Justitieminister Morgan Johansson länkade till artikeln och twittrade ut: ”Förra veckan så ville moderaterna i Motala sänka värmen på äldreboendena. Nu ska Ystad, som styrs av M, L och KD med stöd av SD, dra in den varma maten för de äldre.”
Justitieministern hade inte koll på den lilla detaljen att Ystad styrs med S/C-budget efter att förra kommunalrådet Kent Mårtensson vädjat till SD att få igenom budgeten med den stora hamninvesteringen. Antagligen hade inte heller justitieministern koll på hur den ekonomiska utvecklingen i Ystad har sett ut de senaste åren, med blödande socialnämnd, prioriterade lånesatsningar på Arena, äventyrsbad och hamn, något som bidragit till att Ystad hotar att slå i kredittaket hos Kommuninvest.
Att göra partipolitik av äldreboenden som misslyckas eller den mat som hemtjänst levererar är lika lätt som vådligt. Nuvarande oppositionsrådet i Trelleborg, Lennart Höckert (S), vet hur det känns. Förändringarna i maten på äldreboendena i Trelleborg fick stor uppmärksamhet i SVT och i Aftonbladet i december 2016. Verkligheten med vilken typ av mat som fungerar bäst för dementa var något svårare än vad som beskrevs i framför allt Aftonbladet. I Aftonbladet vreds det till att det enbart serverades fil till middag på boendet, vilket var felaktigt. Kändiskocken Leif Mannerström drog till med: ”Fil äter man till frukost. Gröt äter man till frukost”. ”Jag rekommenderar Lennart Höckert att äta samma mat som de ska bjuda de gamla på hela julhelgen.” Lennart Höckert fick ta emot så hårda ord på bland annat social medier så att säkerhetsansvarig på kommunen fick vidta åtgärder.
Matsedeln på det aktuella boendet bestod av frukost, förmiddagsfika, lagad varm mat med efterrätt, eftermiddagsfika och kvällsmat. Försöket att byta ut kvällsmålet handlade absolut om att spara pengar, men främst för att en stor del av maten slängdes. Det var delade meningar om de äldre åt mer eller mindre på kvällen med den enklare maten. Det framhölls att de äldre åt mer när kvällsmaten var lättare men en del anhöriga var kritiska.
Ystads och Trelleborgs Allehanda kommenterade det då på ledarplats: ”Få förändringar av kosten, inte ens om de sparar pengar, sker av elakhet. De som känner matglädje och vill ha lagad mat även på kvällen bör förstås kunna få det. Trelleborg har anledning att utvärdera projektet med kvällsmåltiden och se över om det finns alternativ för dem som vill ha det.”
Det gäller fortfarande. Äldre sjuka måste ha stort inflytande på vilken mat de får serverad även när de inte längre kan köpa och laga den på egen hand.
Vilken matdistribution inom hemtjänsten som är bäst kan onekligen diskuteras. Svårigheterna med att leverera varm mat till hemmen är lätt att inse, den ska transporteras varm och den som tar emot den ska vilja äta just då. I gamla tider fanns det tid för hemtjänstpersonal att laga mat på plats, så är det mycket sällan idag. Men det är inte enbart en kostnadsfråga utan också en arbetsmiljöfråga. Alla kan dock hålla med om att färdigfrysta rätter – som är en vanlig lösning i många kommuner – inte i normalfallet är det mest attraktiva.
I grund och botten är matfrågan för sjuka äldre något mycket större än en socialbudget. Det berättar om hur vi har organiserat samhället, där vi ställer stor förhoppning till att offentliga organisationer ska lösa det dåliga samvete vi som individer bär med oss. Vi förmår inte längre att ge de sjuka äldre en central del av människovärdet: en plats runt bordet tillsammans med oss andra. Då är det lätt att slentrianmässigt skylla på lokalpolitiker som försöker få ihop en budget efter förutsättningar som andra har ställt upp. Som minister bör man onekligen vara extra försiktig med att sparka nedåt. Morgan Johansson borde förstå det.