Annons
Ledare

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Regeringen får inte hymla om Kinas övergrepp

Sverige borde gå i USA och Australiens fotspår, och besluta om en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking.
Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 december 2021
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Övervakningskamera vid en OS-byggnad.
Övervakningskamera vid en OS-byggnad.Foto: Ng Han Guan

I provinsen Xinjiang i västra Kina föds det färre barn än tidigare. Aborter och hysterektomier utförs på kvinnor mot deras vilja, hormonspiraler sätts in under tvång. Det har lett till att födelsetalen mer än halverats.

En oberoende tribunal i London fann nyligen Kinas regering skyldig till brott mot mänskliga rättigheter och folkmord mot det muslimska minoritetsfolket uigurer, rapporterar The Guardian (9/12). Förutom de systematiskt reducerade födelsetalen förekommer tvångsarbete, tortyr och hjärntvätt i interneringsläger. Uiguriska barn tas från sina föräldrar och sätts i barnhem för att assimileras in i den majoritetskinesiska kulturen. Det är inte fråga om massavrättningar, men likväl ett ihärdigt utrotande av uigurisk kultur.

Annons

Larmen är egentligen inga nyheter. Allt fler vittnesmål om repressionen i provinsen har sipprat ut de senaste åren, vidden av förtrycket har blivit allt tydligare. Men nytt material, i form av läckta dokument som tydligare kopplar förföljelsen till den högsta beslutsnivån i Kinas kommunistparti, presenterades för London-tribunalen. Däribland tal hållna av presidenten Xi Jinping, där den uiguriska minoriteten utmålas som religiösa extremister och ett hot mot stabiliteten i landet. Som journalisten Jojje Olsson skriver på nättidningen Kinamedia (1/12) gör den bristande transparensen i Kina det ofta svårt att veta vilka aktörer som ligger bakom vissa beslut. Att kunna spåra beslutskedjor och belägga ansvar ända upp till Kinesiska statens toppskikt är inte alltid möjligt.

Om mindre än två månader drar de olympiska vinterspelen igång i Peking. Det är en chans för världens demokratier att tydligt markera det oacceptabla i Kinas agerande. Vita huset har redan meddelat att man inte kommer skicka någon diplomatisk representation till mästerskapet. Liknande besked har även kommit från Storbritannien och Australien.

Samtidigt har svenska regeringen avvaktat. Nytillträdda idrottsministern Anders Ygeman (S) har i DN (8/12) hänvisat till pandemin och reserestriktioner som anledning att det kan bli svårt resa dit, och säger att regeringen inte tagit ställning till bojkott än.

Att spela med i diktaturens pr-jippo är inte ett alternativ. Svenska politiker kan inte legitimera mästerskapet med sitt deltagande. Det inser nog regeringen. Men en bojkott kan inte bara ske i det tysta. När den olympiska elden snart tänds i ett land där det pågår ett folkmord, är det inte läge att hymla med sin kritik.

Annons
Annons
Annons
Annons