Annons
Ledare

Miljöfarligt miljöparti

Regeringen vill ha skatt på handelsgödsel igen. Risken är att folk i stället köper utländskt, vilket är värre för miljön.
Ledare • Publicerad 16 oktober 2014
Kassakor?
Kassakor?Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT

”Den nya vänsterregeringen fortsätter sin krigsförklaring mot landsbygden”, skrev Annie Lööf (C) på Facebook i går, men anledning av att Miljöpartiet vill ha tillbaka det som brukar kallas ”skitskatten”, det vill säga skatt på handelsgödsel.

”Skitförslag” skrev Catharina Elmsäter-Svärd (M) på Twitter.

Annons

Ja, skatten är både dum och skadlig. Den slår inte bara mot Sveriges bönder och jobben på landsbygden, utan även mot miljön – och det är ett mysterium hur miljöminister Åsa Romson (MP) har resonerat här. De väljare som trott sig rösta för miljön undrar säkert det samma.

Sveriges bönder gödslar mindre än EU:s bönder i genomsnitt, och de miljöskyddsregler som svensk livsmedelsproduktion följer hör till de strängaste i världen. Miljön både här och i Europa skulle må gott av att regeringen gav näring åt denna näring, i stället för att torka ut den.

Skatten kan komma att kosta bönderna 300 miljoner om året, och då Sverige är ensamma i EU om att ha en sådan skatt, snedvrids konkurrensen. Billigt säljer, det är ingen nyhet. Risken är stor att den som står i butiken väljer varor från Tyskland, Danmark eller Polen i stället för Kristianstadsslätten, Österlen eller Söderslätt.

Om konsumenterna drivs till att köpa utländskt kan man lätt räkna ut att det leder till att gödsel sipprar ut i havet utanför våra grannländer i stället för här. Lantbrukare i dessa länder, utan samma lagstiftning att ta hänsyn till, uppmuntras därmed indirekt till att ösa ut mer i det vatten Sverige delar. Algblomningen och hotet mot fisken kvarstår, till och med förvärras.

Att Romson inte tänkt så långt får en att tappa hakan – och förtroendet för de gröna. Om målet verkligen är att minska övergödningen av våra vatten misslyckas hon totalt, eftersom skatten för utvecklingen i rakt motsatt riktning.

För Skånes 9 300 lantbruksföretag är gårdagens besked en sur karamell. När LRF effektivt jobbat med exempelvis rådgivning om hur man ska undvika att gödslet rinner ut i vattnet, tar politikerna som vanligt fram storsläggan. Det finns anledning att misstänka att detta inte handlar om miljön, utan snarare om pengar.

Miljöpartiet inför en skatt som förutspås förstöra Östersjön. Den som har följt Magdalena Andersson (S) i debatten anar att detta inte handlar om hav, fiskar, natur – utan om att fixa snabba cash till statskassan.

Nya regeringen behöver intäktskällor till alla sina löften, så landsbygdsföretagen blir kassakor som kan fylla de där ”tomma ladorna”. De ska mjölkas tills de råmar av trötthet. Lastbilsskatt, höjda arbetsgivaravgifter, gödselskatt.

Att landsbygdsdepartementet ska avvecklas var klart sedan innan. Men att det även gäller landsbygden? Det var nytt.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons