Annons
Ledare

Midsommarmagi

I dag är det dags att fira årets svenskaste högtid. In Sweden we call it ”midsommar”.
Ledare • Publicerad 21 juni 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Föreställ dig att du ska berätta för någon oinsatt hur en traditionell svensk midsommarafton firas.

Först flyr alla till landet, långt bort från stadens bekymmer. När man borstat av sig stadsdammet samlas såväl barn som vuxna kring en lång lövklädd stång som ser ut som ett manligt könsorgan. Väl vid midsommarstången stämmer alla upp i allsång och dansar till de skorrande tonerna av den berömda sången ”små grodorna”. Dansen utförs sittandes på huk med målet att imitera en groda. Och ja, den dansas av både ung och gammal.

Annons

Maten skall dock icke förglömmas! Det äts inlagd sill, dricks generösa mängder sprit i pyttesmå glas och kalasas på rubinröda svenska jordgubbar (icke-svenska jordgubbar är synonymt med landsförräderi). Den romantiskt lagda plockar sju sorters blommor under midsommarnatten, lägger dem under huvudkudden och hoppas på att få drömma om den man ska gifta sig med.

Ifall man betraktar den svenska midsommartraditionen med ovana ögon verkar den tämligen absurd. Sprit och groddans med en stor grön fallossymbol i förgrunden; vad ska det vara bra för? Även för den invigda kan midsommar te sig som en underlig högtid. Ska midsommar verkligen vara så mycket att hurra för? Är det inte bara en ursäkt för att ta sig ett par nubbar?

Visst finns det en tendens till överdriven spritkonsumtion. Och självfallet tackar ingen nej till en arbetsfri junifredag som kan tillbringas med vänner och familj. Men midsommar är betydligt mer än så. Högtiden fyller en viktig funktion.

Det är ett ypperligt tillfälle att fira den efterlängtade sommarens intåg. Vår allra mest magiska årstid förtjänar att firas med buller och bång. Sällan är Sverige så vackert som när dagarna är långa, gräset högt och ängarna blomsterfyllda. Det är inte förvånande att det finns otaliga svenska sånger, dikter och psalmer som prisar sommaren.

Dessutom är midsommar en högtid som, åtminstone i dag, är fri från religiösa förtecken. Den symboliserar en längtan efter ljus, värme och ledighet. Något som alla boende i detta kalla och mörka land kan enas kring. Det spelar ingen roll om vi är judar, kristna eller muslimer. Eller om vi är nya eller gamla svenskar. Midsommar är en högtid som kan firas av alla. Den utesluter ingen. Det är inte konstigt att många har yrkat på att göra midsommarafton till Sveriges nya nationaldag. Helgen är en hyllning till det som värdesätts mest i Sverige: vacker natur, frihet och sommar.

Den är nog inte så dum ändå, den där konstiga högtiden som vi kallar midsommar.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons