Annons
Ledare

Mer yta än fakta

Vellinge kommun kommer före Trelleborg i miljörankning. Tveksamt om det speglar verkligheten.
Ledare • Publicerad 29 juni 2012
Slottet nedsläckt – är det bra för miljön?
Slottet nedsläckt – är det bra för miljön?Foto: 

Trots att många miljöproblem är globala finns lösningarna på lokal nivå. Hur man arbetar med miljöfrågan i Sveriges 290 kommuner är därför intressant. På onsdagen presenterade tidningen Miljöaktuellt sin rankning av hur långt kommunerna har kommit i sitt miljöarbete.

Rankningen toppas av Eskilstuna. I den absoluta toppen återfinns också de tre storstadskommunerna – Malmö, Stockholm och Göteborg – på tredje, fjärde respektive sjätte plats. Överlag domineras botten av ett antal kommuner i glesbygd eller i Norrland. Trelleborgs kommun hamnar på plats 96 vilket kan jämföras med grannkommunen Vellinge som ligger på 39:e plats.

Annons

En slutsats blir alltså att de tre svenska storstäderna är bland de bästa i Sverige på miljöarbete. Kan det verkligen stämma?

Miljöaktuellts rankning bygger dels på en enkät som tidningen bett landets 290 kommuner att bevara, dels på ett antal andra utvalda parametrar som ska ge en bild av en kommuns miljöarbete.

Enkäten består av totalt tjugo frågor och full pott där ger just 20 poäng. Totalt kan en kommun få 35 poäng. Många av frågorna i enkäten handlar om mål och strategier för hur en kommun arbetar och prioriterar miljö- och klimatfrågor.

I den andra delen har tidningen valt ut ett antal andra kriterier som ska mäta en kommuns miljöengagemang, bland annat hur mycket ekologisk mat som serveras i skolorna, hur mycket kommunen uppmuntrar till hållbar bilism och deltagande i olika kampanjer.

Rankningar av landets kommuner inbjuder till en enkel dramaturgi och är tacksamma för medierna att publicera, det finns vinnare och förlorare. De har också blivit mycket populära men man måste höja ett varningens tecken. På vilken grund baseras rankningen? Återspeglar den hur det faktiskt ser ut? Vem är avsändaren?

Rankningen som Miljöaktuellt genomfört har tyvärr många brister. Att låta kampanjer som till exempel Världsnaturfondens Earth Hour och Håll Sverige rents skräpplockardagar ingå i undersökningen är under all kritik. En rankning måste bygga på hårda fakta, inte på vilken bild man vill visa upp.

För att verkligen agera maktfaktor har alla kommuner som inte besvarat enkäten fått noll poäng i tidningens rankning. Följaktligen har också dessa hamnat i botten av rankningen. Naturligtvis skulle de kommunerna inte ingå i rankningen.

Det är viktigt att uppmärksamma det miljö­arbete som sker i landets alla kommuner. Men då är det vad som faktiskt sker som är det viktiga, inte vad man säger. Miljöaktuellts rankning handlar mer om att visa upp en vacker yta än att ta itu med verklighetens problem.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons