Annons
Ledare

Mer företagande i civilsamhället

Sverige behöver inte bara en arbetslinje, utan också en företagarlinje. Det brukar man ibland höra från alliansens företrädare.
Ledare • Publicerad 3 augusti 2010
En ny arena för civilsamhället – det ideella Sverige.Arkiv: Henrik Montgomery 2009
En ny arena för civilsamhället – det ideella Sverige.Arkiv: Henrik Montgomery 2009Foto: 

Ännu oftare hörs vackra fraser om entreprenörskap. Maud Olofsson missar sällan ett tillfälle att hylla modiga människor i näringslivet. Jan Björklund vill ha mer entreprenörskap i skolan och Göran Hägglund efterlyser fler aktörer inom hälsovård och social omsorg.

Ibland får man en känsla att nytänkande entreprenörer mer uppmärksammas i högtidstal än i politisk vardag. Alliansen går i varje fall nu åter till val på att förbättra för entreprenörerna och är i full gång att mejsla fram skarpare politik på området.

Annons

Positivt är också förnyade tag för att främja entreprenörsandan i vården.

I Sverige svarar det offentliga fortfarande för det mesta av vårdtjänsterna som produceras. Ett fåtal privata företag står för ungefär tio procent av marknaden och civilsamhället än så länge för någon enstaka procent.

För en regering som hyllar entreprenörskap – och som med ökad mångfald vill höja kvaliteten i välfärden – kan det omöjligen vara ett upplyftande resultat.

Vill politikerna uppnå verklig mångfald i ägarform och inriktning borde mer göras för civilsamhällets företagare.

Sverige har ett växande antal skolor, äldreboenden, primärvårdsenheter och sjukhem som drivs på annan grund än offentlig och kommersiell. Här finns högpresterande föreningar, humanitära organisationer, allmännyttiga stiftelser och nykooperativ som både vill och förväntas ta större ansvar för välfärden.

Det är ett annat slags värdeskapande företagande, inte minst eftersom vinsten återinvesteras i verksamheten, men nog så viktigt för att vi som äldre, vårdtagare eller småbarnsföräldrar ska få fler och mer varierade tjänster att välja bland.

Alliansen har tagit flera initiativ för att stärka det civila samhället som utförare av service och tjänster. Inte bara i det sociala området, utan också inom skolan och kulturlivet.

Nästa steg är att utforma näringspolitik och smidigare upphandlingar för den här typen av välfärdsservice – och över hela Sverige börja tala lika varmt om civilsamhällets företagare som om näringslivets.

Även i denna sektor finns utmärkta förutsättningar att skapa fler jobb, men ska den professionella delen växa annat än i marginalen behöver inte minst kommuner och landsting visa större lyhördhet för civilsamhällets värdeskapande. Självklart krävs också mycket mer av investeringskapital, rådgivningsforum och medel till kompetensutveckling. Gärna en tydligare företagarlinje i svensk politik. Men rikta den även mot civilsamhället.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons