Mer fart på alliansen – för jobbens skull
Många industriföretag varslar, ungdomsarbetslösheten biter sig fast och inte ens i det historiskt starka företagarbältet i Gnosjö med omnejd klarar man av att fylla orderböckerna. Då skulle man kunna tänka sig att de politiskt ansvariga får svara på frågor om ekonomisk politik, skatter, näringslivets förutsättningar och Sveriges konkurrenskraft.
Ofta är det andra saker som hamnar i centrum av debatten. När Moderaternas partisekreterare Kent Persson intervjuades i Ekots lördagsintervju (1/12) handlade en stor del av programmet om öppenhet kring partiernas finansiering, en fråga där Moderaterna svängt till att vara för en lagstiftning. Persson fick svårt att svara på hur han kunnat hävda att Moderaterna länge drivit denna fråga.
Därefter gick intervjun över till hur Moderaterna ska klara alliansens sviktande opinionssiffror – där de mindre partierna ligger nära 4 procentsspärren. Tekniskt intressanta frågor, sådant som politiska nördar, reportrar och ledarskribenter älskar att ägna sig åt. Men vad med det politiska innehållet?
När det klagas på alliansens trötthet ska man ha i minne att regeringen befinner sig i minoritetsställning. Alliansen borde ändå vara betydligt tydligare med på hur den vill skapa förutsättningar för fler innovationsdrivna företag. Att rikta skattesänkningar mot enklare servicetjänster är en sak. Att förbättra förutsättningarna för företagen i den kvalificerade tjänstesektorn en annan. Som OECD påpekar i sin preliminära rapport om innovationsklimatet i Sverige är de grundläggande förutsättningarna goda. Även om utbildningsnivån generellt är hög finns det brister i utbildningssystemet. Samverkan mellan universitet och näringsliv behöver stärkas och skattesystemet måste i högre grad gynna riskkapitalister som investerar i bolag som har en bit kvar till kommersialisering av sina produkter. OECD ser positivt på omregleringarna av tjänster inom välfärdsområdet. Att flytta makt från byråkrater och politiker till individer har också den fördelen att det gynnar innovationer inom vård och omsorg.
Alliansen har haft stor betydelse för att fortsätta den förnyelse av Sverige som inleddes under 1990-talet. Avregleringarna har skapat tillväxt och jobb i flera sektorer. När kraven kommer på att vrida klockan tillbaka är det viktigt att hålla emot.
En liberalt sinnad regering måste snarare våga lyfta fram nya reformer som stärker företagandet i alla sektorer. En skattereform som främjar högre utbildning och privat risktagande är en väsentlig del i en sådan fortsatt förändring.