Annons
Ledare

Mer anpassning och mindre alarmism

Ännu en larmrapport om klimatförändringarna. Då är det lätt att slå dövörat till.
Ledare • Publicerad 1 april 2014

Men gör inte det, det finns faktiskt hopp om framtiden.

Det är FN:s klimatpanel IPCC som nu kommit med sin senaste delrapport om effekterna av den globala uppvärmningen. Och nu är de drygt 300 forskare som står bakom rapporten säkrare än någonsin: Klimathotet förvärras och ingen på jorden kommer att undgå att påverkas. Både samhällen och ekosystem drabbas av ett mer extremt väder om det så är översvämningar, stormar eller torka.

Annons

Men allt är inte hopplöst, klimatpanelen lyfter också fram människans förmåga till anpassning som en lösning för att möta ett varmare klimat.

Den alarmism som hittills präglat klimatdebatten är inte konstruktiv. Det visar inte minst resultatet av de senaste årens klimatmöten. Störst förhoppningar hade världen inför mötet i Köpenhamn 2009 då hela världens ledare flögs in för att slutligen komma överens om ett bindande avtal som skulle sätta stopp för ökade utsläpp. Det gick inte att enas. Istället gjorde USA och Kina upp om en egen överenskommelse som var helt utan bindande krav.

En viss framgång nåddes förvisso på klimatmötet i Doha i Qatar 2012 då världens länder kom överens om en förlängning av det så kallade Kyotoprotokollet som innebär att utsläppen av växthusgaser ska minskas. Men målen är för svaga och varken USA och Kanada har godkänt avtalet.

Trots att bevisen är övertygande om att utvecklingen måste brytas finns det alltså i dag ingen politisk lösning. Men istället för att skrämmas med undergångsscenarier bör debatten handla om vad som kan göras konkret, dels vilka åtgärder som kan genomföras lokalt för att minska på utsläppen, dels hur människor kan anpassa sig till ett varmare klimat om det så gäller risken för översvämningar eller för att bekämpa torka. Debatten om klimatförändringar behöver förändras så att det blir mindre alarmism och mer anpassning.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons