Annons
Ledare

Petter Birgersson: Men socialdemokrater ljuger som bekant aldrig

Antingen tror Magdalena Andersson på det hon säger – vilket i så fall är allvarligt. Eller så borde hon byta talskrivare.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 29 juni 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Magdalena Andersson borde hålla sig till sanningen.
Magdalena Andersson borde hålla sig till sanningen.Foto: Adam Ihse/TT

Sju gånger drog Magdalena Andersson i sitt tal i Almedalen till med ”SD-regeringen”. Retoriken är mycket medveten och drar in applåder från sympatisörerna. Det är ett dock våghalsigt uttryck för en tidigare finans- och statsminister i minoritetsregeringar som har sökt stöd åt alla håll det har varit möjligt. Man skulle rentav kunna kalla Magdalena Anderssons etikett av Ulf Kristerssons regering för en lögn, eftersom SD inte sitter i regeringen. Men socialdemokrater ljuger som bekant aldrig.

Socialdemokrater kan dessutom inta en mängd positioner samtidigt, eftersom utgångspunkten är att partiet representerar det goda. Det gör det möjligt att från Almedalsscenen via anekdoter från tunnelbanan i Stockholm fastställa att Sverige har förändrats till ett rasistiskt land efter regeringsskiftet. Märkligt nog nämnde Andersson inte i detta tal att hon brukar tala om att det var Socialdemokraterna som genomförde paradigmskiftet med hårdare invandringsregler efter Alliansens oansvariga politik. ”Paradigmskiftet ägde rum 2015 och det genomförde vi.” sa Andersson exempelvis i Expressen den 22 oktober 2022.

Annons

Samma Andersson gick till val på att lyfta på varenda sten mot brottsligheten och talar om att det var hennes regerings förslag som nuvarande regering genomför på området.

Men i Magdalena Andersson tal är det SD:s och Jimmie Åkessons marionetter i form av Ulf Kristersson, Ebba Busch, Johan Pehrson och alla deras ministrar som leder nedmonteringen av demokratin via indragna skattepengar till civilsamhället, stoppad finansiering för oppositionen, hot mot journalister, avskaffande av akademisk frihet och förstörd natur. Samt göder ett allmänt hat i samhället, ett högerhat som enligt Magdalena Andersson gör Sverige till ett tystare land. Allt medan hon står för de goda krafterna mot detta grasserande hat.

”Det är en härlig självbild. Men är den ärlig?”
Petter Birgersson

Det är en härlig självbild. Men är den ärlig?

Andersson talade om ett tidigare Sverige som ett sammanhållet land där den första sommarjobbslönen var viktig. Det lovar hon att återupprätta. I långa stycken var det meningar som skulle kunna ha uttalats av Ulf Kristersson, eller för den delen Jimmie Åkesson. Men ingenting nämndes om hur Socialdemokraterna under sina år vid makten och som klart störst parti undvek att i tid ta tag i segregation, brottslighet, trångboddhet och kulturell splittring som i dag präglar stora delar av Sverige.

Andersson gav inte heller någon förklaring till hur hon ett par veckor in på Rysslands invasion av Ukraina, i rollen som statsminister, kunde deklarera: ”Om Sverige skulle välja att skicka in en Nato-ansökan i det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa.” (SVT 8 mars 2022) Det var den allvarliga slutpunkten på en lång tids socialdemokratisk felbedömning av Ryssland och Putin. Sedan vaknade, dessbättre, Andersson.

Det är synd att en tidigare statsminister och oppositionsledare inte klarar av att reflektera över det egna partiets ansvar. Eller att hålla retoriken på en vass men korrekt nivå. För det finns både ideologiska och allmängiltiga skäl att kritisera den nuvarande regeringens vägval på flera områden, utan att utmåla regeringen som ett hot mot både demokrati och natur. Det är slappt och det bidrar till att öka den splittring i Sverige som Andersson säger sig vilja motarbeta.

Annons
Annons
Annons
Annons