Annons
Ledare

Petter C Larsson: Med vänner som SD behövs inga fiender

Bränningen av en Koran i Sverige har utlöst ett ramaskri i den muslimska världen, även långt bortom Sveriges gränser.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 29 januari 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Petter C Larsson
Petter C LarssonFoto: Peter Ottosson

Från Kabul har mina lokala kontakter berättat att afghanska missnöjesyttringar mot Sverige redan blossat upp. Men hur kan det bli så här? För det första anses Koranen vara Islams heliga text och som sådan djupt vördad. Vanhelgande av Koranen ses som kränkande och respektlöst. Allteftersom nyheten om bränningen sprids leder det till en accelererande och starkare känslomässig reaktion bland muslimer över världen.

En av nyckelfaktorerna som bidrar till att ett offentligt utbrott eskalerar är reaktionen från religiösa och politiska ledare. Till exempel tjänar även ett icke-våldsbejakande uttalande från en framstående muslimsk institution som Al-Azhar-universitetet i Kairo, till att legitimera och förstärka den ilska och frustration som många muslimer känner. En annan faktor som bidrar till ett offentligt utbrott är den upplevda bristen på ånger eller ursäkt från de som är ansvariga för bränningen, och den svenska regimen uppfattas felaktigt såsom indirekt ansvarig eftersom tillstånd till manifestationen givits. När nyheten om bränningen blir viral leder detta till solidaritet, upprördhet och demonstrationer bland muslimer runt om i världen och i värsta fall till våldshandlingar. Det är viktigt att notera att inte alla muslimer nödvändigtvis reagerar på samma sätt och att den stora majoriteten enbart uttrycker sitt missnöje fredligt.

Annons

Det faktum att handlingen faktiskt är laglig i Sverige kan ses som brist på respekt för det muslimska samfundets religiösa övertygelser och sedvänjor och underblåsa ilska och frustration. Det är viktigt att notera att även om brännaren har lagen på sin sida, betyder det inte att handlingen är moraliskt rätt. Budskapet framgent behöver vara att i Sverige sköter myndigheter själva tolkningen av lagen och inte regeringen.

När man analyserar påverkansaktiviteter är det viktigt att försöka förstå om det finns en dold hand, det vill säga om någon annan aktör påverkar skeendet på ett sätt som gagnar andra än de som uppenbart träter. Därför är det ytterst beklämmande att en person med tydliga kopplingar till SD, tillika historiskt associerad med rysk media, aktivt varit inblandad i finansiering av tillståndsansökan av den nu genomförda koranbränningen. Det är helt givet att koranbränningen utanför Turkiets ambassad ytterst gagnar Ryssland, med sitt ogillande av ett svenskt Nato-medlemskap.

Fredagsbönen är en viktig veckohändelse i den muslimska världen och är en religiös plikt. Moskéerna besöks av många muslimer, och imamens predikan som oftast sker före bönen, kan användas för att öka och stärka en kollektiv förståelse eller ge svar på vissa frågor och för att sprida perspektiv.

Det är viktigt att svenska imamers predikningar hålls på ett ansvarsfullt sätt och inte för att hetsa till våld eller hat trots att en joker nu bränner koraner i Sverige. Tillsammans behöver vi tillse att Sverige inte fortsätter att vara en scen för ett udda drama i vilket muslimer och vår regering framgångsrikt kan hetsas till något som ytterst gagnar ryska intressen.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsexpert

Annons
Annons
Annons
Annons