Annons
Ledare

Med grönt segel mot seger?

Valår betyder att de röda partiledarna talar i huvudstaden, så också i lördags. I S-ledaren Mona Sahlins tal var metaforerna nautiska.
Ledare • Publicerad 3 maj 2010
Hennes färger är röda.Foto: JONAS EKSTRÖMER
Hennes färger är röda.Foto: JONAS EKSTRÖMERFoto: JONAS EKSTRÖMER

Sverige är ett skepp, finanskrisen en storm och talet gick ut på att Sahlin skulle ta över rodret från Reinfeldt.

Det blåste kallt – vänstervindar menade Sahlin – på Norra Bantorget under talet och det vore lätt att göra liknelser av det med, men texter liksom tal mår bättre utan för många och krångliga metaforer.

Annons

De som faktiskt ser ut att segla den rödgröna segern i hamn, Miljöpartiet de gröna, de marscherar inte första maj. Det gör däremot Vänsterpartiet – som i Kungsträdgården samlade 10 000 åhörare mot Mona Sahlins 6 000 på Norra Bantorget.

Det säger en del om Socialdemokraternas kris. De ligger i opinionen ungefär som valresultatet 2006, medan Miljöpartiet har dubblat sitt stöd. Vänsterpartiet har en aktiv kärna, men verkar inte riktigt nå fler än tidigare.

Sahlin gav konkreta besked om skatten på pensioner – den ska sänkas.

För första gången går S till val på sänkta skatter, även om de vill höja den på andra sätt. Att skatten på pensioner redan har sänkts, om än inte lika mycket som skatt på lönearbete låtsats S inte om.

Retoriken handlar om att det är orättvist när någon annan (löntagarna) får sänkt skatt om inte alla (pensionärer och bidragstagare) får samma sänkning.

Alliansregeringen menar att jobbristen beror på finanskrisen – den största krisen sedan 1920-talet. Det är ett för enkelt sätt att tänka menar Sahlin – för som ledare är man alltid ansvarig. Och det är förstås sant – men kriser drabbar oavsett ledarskap. Och Sverige har stått sig starkare än de flesta andra länder, i nivå med Schweiz. Om detta talar dock inte S-ledaren.

Mona Sahlins första majtal var splittrat och allt – om än inte alla – skulle med. Det var allt från en höjd a-kassa (dock inte allmän eller obligatorisk) till det privata barnsjukhuset Martina i Stockholm.

Där Mona Sahlin återigen slirade på sanningen. Hon menade att barn med kroniska sjukdomar inte är välkomna. På Martinas hemsida står dock ”Det finns ingen begränsning i antalet besök under ett år, abonnemanget kräver ingen hälsodeklaration och det görs inga undantag för till exempel barn med kroniska sjukdomar.”

Slirande eller inte – Mona Sahlin ser just nu ut att vinna i höst.

Med ett grönt segel. Om man nu ska använda nautiska metaforer.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons