Annons
Ledare

Med Boris ror vi hem det här

Någon måste älska Boris Johnson. Nu får Ukraina och Sverige göra det.
Ledare • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson vid Harpsund.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet / TT / kod 200
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson vid Harpsund.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet / TT / kod 200Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Den brittiske premiärministern Boris Johnson sida vid sida med den svenska statsministern Magdalena Andersson, deklarerande solidariskt stöd i händelse av krig. Det känns tryggt. Det är ett avtal mellan två länder, det är alldeles utmärkt och det stärker Sverige alldeles oavsett kommande Nato-status. Framför allt stärker det Sverige under en anslutningsperiod, den som med stor sannolikhet kan inledas på allvar efter helgen.

Det är självklart så att det i militärt hänseende är Sverige som behöver Storbritannien. Inte tvärtom. Storbritannien låg 2020 i nivå med Ryssland när det kom till militära utgifter, drygt nio gånger mer än Sverige räknat i dollar. Men på onsdagens presskonferens på Harpsund var det gentlemannamässiga budskapet att om ropen på hjälp kommer så hjälps vi åt. Och visst tjänar Storbritannien allt på att ha ett enat Norden och Baltikum med i Nato.

Annons

Några exakta löften om vad militär hjälp skulle betyda framgick däremot inte. Inga klara svar om trupper eller typer av vapen. Men ändå ett uttalat stöd. Allt till väldigt tydliga ord från Boris Johnson om tyrannen i Ryssland.

Det går självfallet inte att undkomma sambandet mellan detta avtal och Sveriges förestående Nato-ansökan. Storbritannien har i handling visat att landet stöder Ukraina på ett sätt som få andra länder. Bland annat med svenskutvecklade pansarvärnsroboten NLAW – robot 57 – som effektivt har bidragit till att stoppa den ryska offensiven. Storbritanniens solidaritet med Sverige och Finland i detta känsliga läge är avgörande, precis som landets stöd till ett Ukraina under attack.

Boris Johnson har inte haft det lätt med kritikerna. Den svenska bilden av honom är inte smickrande, han symboliserar populism och elände med brexit. På hemmaplan har inte minst julfester i covidrestriktionstider tryckt tillbaka populariteten på ett sätt som inte kvinnoaffärer och andra skandaler klarat av.

Men när det blåser – och när det gör det syns det i Boris Johnsons kalufs – så träder det bästa i det brittiska fram. Det går inte att undvika att tänka på Winston Churchill och även om jämförelsen är hisnande är det den typen av roll som får Boris Johnson att blomma ut. När Europa ska räddas från tyranneri och barbari så finns britterna där! Möjligen är det också så att de brittiska fördomarna om Sverige tillsammans med de svenska om Storbritannien ibland blir till en fördel – någonstans tror vi gott om varandra. Konstiga och udda typer var för sig, men ändå bröder och systrar på något sätt.

Boris Johnson representerar för svenskarna allt det brittiska i ett paket. Just nu måste vi unna oss att älska honom. Tack Boris!

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons