Annons
Ledare

Mätta Ivarsson: Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson
Gästkrönika • Publicerad 18 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mätta Ivarsson (MP)
Mätta Ivarsson (MP)

Vi skåningar är inte bortskämda med vita jular. Ändå håller jag tummarna in i det sista för att snön ska komma så att pulkorna och snowracern kan plockas fram och snögubbarna pryda vår trädgård.

I framtiden är jag rädd att det inte ens kommer vara lönt att hoppas. Antalet snödagar kommer att minska drastiskt och någon vit vinter att tala om kommer vi inte längre att ha i Skåne. Vi kan sluta att hålla tummarna.

Annons

Klimatförändringarna är inte något abstrakt hot långt borta. De påverkar oss här och nu.

Redan idag varnar äppelodlare på Österlen för att ett mer opålitligt väder påverkar skördarna. Skånska bönder drabbas av blötare vintrar och torrare vårar. Våra sandstränder slukas av havet och i framtiden kan hus tvingas rivas och vägar dras om när havsnivån stiger.

Det som driver mig politiskt är en vilja att stoppa klimatförändringarna och en vision om ett mänskligt, öppet och demokratiskt samhälle. Om tio år vill jag att Skåne är ett grönt föredöme där det är lätt att leva klimatsmart.

Genom att bygga ut järnvägen blir det enklare att ställa bilen och ta tåget. Med fler järnvägsspår kan restiden från Kristianstad till Malmö minskas till 45 minuter. Då kan Ystadsbon ta sig till Malmö C på en halvtimme, Simrishamnsbon på under en timme och den som bor i Trelleborg vara i centrala Malmö på runt 20 minuter.

Genom satsningar på kollektivtrafiken kan även landsbygden leva och blomstra. Genom att bygga höghastighetsjärnväg frigörs utrymme för fler godstransporter på dagens spår. Då kan vi få bort många av de tunga lastbilarna på våra motorvägar och landsvägar, med säkrare vägar och renare luft som följd.

Skåne har en lång och stolt tradition av forskning, utbildning och innovationer. Här finns kraften att hitta lösningar på både dagens och morgondagens problem, lösningar som kan förbättra det som redan är fantastiskt med Skåne.

Därför måste vi politiker stötta utvecklingen av ny grön teknologi. Vi i Skåne kan gå före och visa att det är möjligt att få bort plastföroreningarna i våra hav och på våra stränder. Vi kan visa att transporter inte behöver skada klimatet och att det går att komma bort från slit- och slängsamhället.

De mest framgångsrika regionerna i världen bygger på öppenhet. På förmågan att bejaka nya tankar och idéer och våga utmana gamla föreställningar.

Just nu är den öppenheten under hård prövning. I vårt närområde monteras kvinnors rättigheter ner. HBTQ-fria zoner har blivit verklighet mindre än 50 mil från Skånes kust. Antidemokratiska krafter flyttar fram sina positioner, även här i Sverige.

Vi är på väg mot ett samhälle där politiker tar sig rätten att bestämma vad som är okej att ha på sig. Där politiker vill begränsa din och min rätt att leva som vi själva vill.

Annons

Det är en utveckling som gör Skåne mindre attraktivt och som gör det svårare att locka nya företag och nya jobb hit. Det Skåne behöver är tvärtom mer öppenhet och mer acceptans, inte stängda gränser och högre barriärer.

Bara så kan vi skapa ett framgångsrikt och mänskligare Skåne – idag, imorgon, om tio år och om hundra år.

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Annons
Annons
Annons
Annons