Annons
Ledare

Maskrospartiet vill få fler rötter

Det går bra för Miljöpartiet. I den senaste tidens opinionsundersökningar går partiet framåt. Den bilden bekräftades i förra veckan då MP fick 11,7 procent i SCB:s stora mätning.
Ledare • Publicerad 15 december 2011
Språkrör som vill växa.
Språkrör som vill växa.Foto: 

Med framgångar följer större ambitioner. Miljöpartiets mål är klart. ”Det ska vara svårt att bilda en majoritet utan oss 2014”, säger partisekreteraren Anders Wallner till DN.

På onsdagen presenterade partiet en ny kommunikationsplan. Under parollen ”Vi finns där du finns” ska det gröna partiet växa ännu mer genom att vara mer närvarande i människors vardag. Det är ett nytt parti som träder fram, fjärran från den flummiga och tillväxtfientliga politik som vissa företrädare stått för.

Annons

För att fortsätta växa vill partiet locka till sig nya grupper. Småbarnsföräldrar, boende i miljonprogramsområden, skolpersonal och medelålders kvinnor i offentlig sektor är de prioriterade grupper som Miljöpartiet ska satsa på. Utgångspunkten är att lösa de problem som människor möter i sin vardag.

Det är ett löfte som förpliktar, att ta sig an verklighetens alla problem. För att lyckas måste Miljöpartiet vara villiga att förändra sig. Ett sådant avgörande steg togs 2008 när partiet svängde i EU-frågan och övergav kravet på Sverige ska lämna unionen.

Men fortfarande finns märkliga ståndpunkter. Man vill avveckla kärnkraften så snabbt som möjligt, införa kilometerskatt för tunga lastbilar och återinföra det misslyckade friåret.

En sak är i alla fall tydlig, Miljöpartiet är inget enfrågeparti längre. Inför förra valet gjorde man helhjärtade försök att bryta in på skolpolitikens område och visa ekonomiskt ansvarstagande. Genomslaget på dessa områden blev inte så stora, men partiet nådde ändå en stor framgång i riksdagsvalet och blev det tredje största partiet med 7,3 procent av rösterna.

Därefter har partiet ytterligare stärkt sin position, trots att de två framgångsrika språkrören, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, ersatts av Gustav Fridolin och Åsa Romson. Det är främst Miljöpartiets innehåll, inte dess företrädare, som lockar sympatisörer. I dag är det få riksdagspartier som kan visa på samma styrka.

Alla som rensat bort maskrosor från gräsmattan vet att den har en rot som går på djupet. Nu vill Maskrospartiet bredda sig och skaffa fler rötter. För att lyckas med uppdraget måste Miljö­partiet visa på en verklig vilja att förändras. Annars kommer maskrosen inte att rota sig på allvar i det svenska folkdjupet.

Lyckas partiet med sin målsättning är det framför allt Socialdemokraterna som under nuvarande partiledare är den stora förloraren. Men då måste MP också på allvar möta vardagens alla problem. Vem värmer en miljöpartist på vintern när kärnkraften står still?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons