Annons
Ledare

Martin Tunström: Martin Tunström: Fem år till med Macron

Frankrike och Europa kan andas ut. Emmanuel Macron blev omvald.
Martin TunströmSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 25 april 2022
Martin Tunström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Scenen förbereddes inför  Emmanuel Macrons förväntade seger.
Scenen förbereddes inför Emmanuel Macrons förväntade seger.Foto: Rafael Yaghobzadeh

USA:s sittande presidenter brukar bli omvalda ytterligare en mandatperiod. Franska presidenter med stöd i Nationalförsamlingen möts istället av väljarnas bestraffning och får sedan lämna Elyssepalatset efter fem år.

Det speglar det franska folkets höga förväntningar på presidenten som anses förkroppsliga republiken och stå över partierna. Presidenten ska föra landet framåt – det finns tilltro och krav från väljarna.

Annons

Emmanuel Macron utmanades både av en högernationalism i två olika variationer och en radikaliserad vänster – men vann över de båda. Han är därmed den förste sedan Charles de Gaulle som återväljs och som har majoritet i parlamentet.

Den republikanska fronten som uppslutningen från det etablerade Frankrike mot extremism kallas besegrade även denna gång den ”nationella” fronten. Att väljare skulle prioritera vinet och osten framför vallokalerna oroade dock in i det sista och Macrons seger var väntad men på förhand inte given. För många var det ett antival – mer mot Le Pen än för Macron.

Macron har under sin presidentperiod bedrivit ett tvåfrontskrig. I metropolerna står konflikten inte mellan Macron och Nationell Samlings Le Pen utan med den franska radikala vänstern.

Frankrike. Vänstern vänder sig mot huvuddragen i Macrons ekonomiska avregleringspolitik, men också mot Europaintegrationen och globaliseringen. Vänsterledaren Melanchon var bara några hundratusen röster efter Le Pen och var således nära att bli Macrons utmanare.

Missnöjet är således brett.

Och samtidigt har kampen mot Nationell Samlings Le Pen en lång historisk grund. Där står Macrons – och även den traditionella högerns – Frankrike – vilat på upplysning och republikanska medborgarideal mot ett annat Frankrike som delar in invånarna efter etnicitet och som väljer en nationalistisk väg i världen. Frankrikes ”särställning” ska inte vinnas genom samarbete med andra såsom en grundare till EU utan med egna muskler.

Historiskt har traditionella franska högerväljare inte sett Le Pen som en valbar kandidat. Partiets historia har anor till Vichyregimen under andra världskriget. Rörelsen motsatte sig att de Gaulle lät Algeriet bli självständigt. Under Marine Le Pens tid talas det dock – beroende på publik- om republikanska ideal, främst när det gäller att markera kulturell distans till islam.

Le Pens resultat visar att denna republikanska mur mot den forna fronten inte är raserad, men att den har sprickor som uppstått sedan Le Pens parti tonat ned rasism och extremism. Den traditionella högern – som också ses som ”Paris” och ”etablissemang” har haft svårt att orientera sig i de frågor som spänningen mellan elitgrupper och folk och den nationella identiteten. Det är en ödesfråga för Frankrike. Och samtidigt har vänstern kunnat exploatera år av låg tillväxt och frånvaro av omvandling av ekonomin, som annars tagit fart med Macron och den har klivit fram i storstäderna och förstärker därmed den franska konflikten mellan stad och land, centrum och periferi.

Macrons segerchampagne som intas vid Eiffeltornet – en plats vald för att vittna om innovation och modernisering – skulle kunna beskrivas som något avslagen- men ärligt talat är den fortfarande som fransk champagnen ska vara kall och torr. Och efter ett vunnet tvåfrontskrig mot en radikal vänster och två nyanser av högernationalism finns det skäl att fira också utanför Hexagonen- det europeiska Frankrikes gränser.

Martin Tunström är politisk chefredaktör på Barometern

Annons
Annons
Annons
Annons