Annons
Ledare

Martin Tunström: Martin Tunström: Ett samtal med Israel betyder så mycket

Utrikesminister Ann Linde är på rätt väg om Israel. Men Jerusalem lär notera förslag i Sverige som försvårar för judiskt liv.
Martin TunströmSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 22 september 2021
Martin Tunström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utrikesminister Ann Linde talar vid en ljusmanifestation för Raoul Wallenberg.
Utrikesminister Ann Linde talar vid en ljusmanifestation för Raoul Wallenberg.Foto: Ali Lorestani/TT

Hösten inleds med en välkommen diplomatisk islossning mellan Sverige och Israel. I förra veckan, i samband med det judiska nyåret samband samtalade utrikesminister Ann Linde och hennes israeliska kollega Yair Lapid talat i telefon med varandra. Det var den första kontakten på utrikesministernivå mellan länderna på sju år.

Det borde naturligtvis inte vara någon nyhet att en så vanlig sak som ett ministersamtal mellan två länder med historiskt goda relationer äger rum. Men det illustrerar på vilken bottennivå de relationerna mellan staterna har varit.

Annons

Israels förra regering var måhända inte känd som den öppna diplomatins företrädare sedan de stängde dörren för dåvarande utrikesminister Margot Wallström. Men det handlade inte bara om det svenska erkännandet av Palestina i strid med EU-linje och praxis. Wallström förde vidare en tradition från svensk socialdemokratisk partivänster att kritisera Israel hårt och palestinska makthavare mjukt. Resultatmässigt blev det ett självmål. Utan relationer på högsta nivå kunde den svenska regeringen inte heller framföra relevant kritik mot den hebreiska statens agerande.

Under åren har denna attityd lett till att känslorna för Israel är betydligt svalare i Sverige än i vår närhet. Statsvetaren Anders Persson vid Linnéuniversitetet har i sin forskning visat att det svenska enorma fokuset på Israel-Palestina konflikten har förstärkt bilden av Israel som ett hot mot världsfreden.

Det vittnar också om att fler har en läxa att göra. Relationerna mellan Svenska kyrkan och Israel tycks vara begravda i döda havet. Detta trots att Svenska kyrkan bär på ett historiskt arv av engagemang för ”Det heliga landet”. Goda relationer med dubbelt utsatta palestinska kristna som lever under ockupation och islamism borde på intet sätt utesluta vänskapliga förbindelser med Israel.

Steg för steg har UD efter Wallström lyckats att förbättra relationerna med Israel. Regeringsskiftet i Jerusalem, spelar också in. Värt att veta är också som DN:s Nathan Sachar påpekar att den israeliska utrikesministern far räddades efter kriget av Raoul Wallenberg.

Att regeringen arrangerar en stor konferens i Malmö - annars känt för ett judiskt exodus - under oktober till hågkomst för Förintelsen hör också till bilden.

Men det finns mer att göra. I kampen mot antisemitismen. Och för relationsbyggandet med Israel.

Så sent som denna vecka instämde diakonen Anna Ardin i Equmeniakyrkan, verksam i förbundsstyrelsen för Socialdemokratiska tro och solidaritet att ”Israel verkar vara en proxy dit Europa skickade judar som front/kanonmat för fortsatt kolonialism. Efter kritik bad hon om ursäkt för sina tweets.

Och ”toleranta” Centerpartiet kommer inte under den stämma som inleds i dag att behandla viljan att förbjuda omskärelse som väckte chockvågor inom det judiska folket i Sverige.

Det är händelser som kommer att noteras i Jerusalem.

Martin Tunström är politisk chefredaktör för Barometern-OT.

Annons
Annons
Annons
Annons